Mennyibe kerül ma egy elektromos kerékpár? És miért?

2020.11.08. 23:16

Amióta hivatalossá vált, hogy a kormány összesen egymilliárd forintos keretösszeggel támogatja az elektromos biciklik vásárlását, sokan kíváncsiak, hogy mennyibe is kerülnek ezek az elektromos rásegítéssel működő bringák. A szórás (ahogyan az várható is) meglehetősen nagy: a kereskedők kínálatában találhatunk járgányt 250 ezer forintért, de akár 2 és fél millió forintért is. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy mi és miért kerül ennyibe.

Ha  te is szeretnéd tudni, hogy mi a különbség egy 250 000 Ft-os és egy 2 000 000 Ft-os elektromos bicikli között, tarts velünk!

Ahogyan azt korábbi cikkeinkből már tudhatjátok, a magyar kormány által 2020. novembertől igényelhető állami támogatást (90 000 Ft vagy 150 000 Ft közötti összegben) csak a pedálrásegítéses elven működő elektromos kerékpárokra lehet igénybe venni. A helyzetet tovább árnyalja, hogy ezen kerékpárok közt is élesen meg lehet különböztetni két típust: a “pedálszenzoros” és a “nyomatékszenzoros” változatokat. Ha szeretnéd pontosan tudni, mi a pedálszenzoros és a nyomatékszenzoros megoldások közt a különbség, akkor kattints ide.

 

A pedálszenzoros verzió egyértelműen olcsóbb. Nagyjából 250 000 - 300 000 forintos ártól indulnak az ilyen elektromos kerékpárok, de ezt komoly gyártók ma már nem igazán használják. Ráadásul a kínai származású termékek esetén többnyire az alkatrész-utánpótlás és a szervizháttér sem biztosított. A jövő egyértelműen a nyomatékszenzoros pedelec kerékpároké. A magasabb technikai minőség miatt viszont ezek ára is magasabb, nagyjából 600 000 Ft-tól kezdődnek jelenleg (amiből még le lehet vonni a 150 000 Ft-os állami támogatást).

Miért drágább a nyomatékszenzoros elektromos kerékpár?

Ha belegondolunk, egy ilyen kerékpárnak nem csupán a rajta ülő és tekerő ember súlyát, hanem a motor és az akkumulátor tömegét is “ki kell bírnia”. Ezért egy pedelec bringának alapból kellően erős felépítésűnek kell lennie, de emellett az alkatrészekre is nagyobb terhelés jut. Így ezeknek is erős – és lehetőleg könnyű – anyagból kell készülniük. Ez már önmagában indokol egy magasabb árat, de nyilvánvaló, hogy a motor és az elektronika is drága.

Egy modern, nyomatékszenzoros elektromos rendszer, ami áll a motorból, a szenzorokból, az akkumulátorból és a kijelzőkből, összesített költsége nagyjából 450 000 - 650 000 Ft. Ezt a rendszert egy minimum 150 000 forint színvonalú alap-kerékpárra lehet ráépíteni, amiből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy 600 000 Ft alatt nem is igazán jön ki egy megfelelő minőségű nyomatékszenzoros elektromos kerékpár.

Ha egy magasabb minőségű (például karbonvázas, teleszkópos, hidraulikus tárcsafékes, komolyabb váltómechanikás, stb…) kerékpárt választunk, ami akár másfél-két millió forintig is elmehet, akkor értelemszerűen annak elektromos változata is ennyivel drágább lesz.

Az akkumulátor az elektromos bringa Achilles-sarka

Az akkumulátorról annyit mindenképp tudnunk kell, hogy nemcsak értékes alkatrész, de néhány évente cserélni is kell, mivel elhasználódik, veszít a teljesítményéből. Az olcsó húsnak híg a leve mondás tehát itt hatványozottan is érvényes. Ha elektromos kerékpárt vásároltok, mindenképp faggassátok ki az eladókat az akkumulátorokról (teljesítmény, élettartam, stb) is!

A beépített szenzorok is drágák, ráadásul a legújabb, modern kerékpárokban több szenzor is együtt dolgozik (a régebbiekben csak sebességszenzor volt). Egyszerre kell ugyanis elemezni a sebességet, a pedálfordulat számát és a hajtókarra kifejtett nyomaték nagyságát - ez szolgál a rásegítés alapjául. 

Elektromos biciklit keresel? Nézz körül nálunk!

Már úton vannak hozzánk az újonnan megrendelt elektromos biciklik, (sok új modellel bővítünk!), de addig is nézzétek meg a jelenlegi választékot – nálunk ezeket az elektromos kerékpárokat tudod megvásárolni akár 150 000 Ft állami támogatással: államilag támogatott kerékpárok listája

Figyelem! A pályázatok benyújtására szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig van lehetőség! Az első szakasz 2020. november 23. és 27. között van meghatározva, a második szakasz 2020. december 28-tól 2021. január 01-ig tart, és így tovább, minden hónapban lesz 4-5 munkanap. A nem megfelelő időszakban benyújtott pályázat automatikusan elutasításra kerül, ezért aki szeretne állami támogatással venni bringát, mindenképp keressen fel minket! Sajnos nem túl egyszerű az ügyintézés - de mi SEGÍTÜNK! :)

+36 99 524 341
hallo@mangobike.hu

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza