Nagy Zita, új kilométergyűjtő tagunk bemutatkozása (riport)

2020.06.29. 15:03

Idén április 1-én hirdettük meg kilométergyűjtő játékunkat. A dátum ellenére nagyon is komolyan gondoltuk, hogy így támogassuk egymást, így kapcsolódjunk egymáshoz, ha már akkor nem lehetett, és most is csak óvatosan.

Zita csak később jelentkezett be a gyűjtésbe, de olyan lendülettel, olyan sok képpel, hogy nagyon nagy örömmel számolunk be itt róla.

Amikor Zita megkérdezte, becsatlakozhat-e a gyűjtésbe, küldheti-e a megtett kilométereket, természetesen igent mondtunk, mert itt csak egyetlen szabály van: szeress bringázni, és küldd be a kilométereket nekünk. (Hoppá, ez 2 szabály, mindegy ;-)

Kíváncsiak voltunk, ki az aki annak ellenére be szeretne szállni a gyűjtésbe, hogy az általa beküldött kilométereknél a többiek többet gyűjtöttek. Kértük, írjon magáról pár sort, és Zita kitett magáért, olvassátok szeretettel:

Az ország nyugati felében, Vas megyében, ezen belül is Sárváron élek, így túlnyomórészt ebben a régióban tekerem a bringát. Mivel borajánló-bortanácsadóként dolgozom a párommal közös borszaküzletünkben, külön öröm számomra, hogy a bicajozás során nemcsak szuper kerékpáros útvonalakat, hanem egyúttal gyönyörű borvidékeket is bejárhatok. Így kapaszkodtam már fel bringával például a Nagy-Somlói borvidék Ság-hegyére, vagy a Fertő tónál, illetve a Soproni borvidék felénk eső részén, a Csepregi és a Kőszegi régióban is kalandozhattam, de mivel az osztrák határ is meglehetősen közel van, Ausztria és borvidékei is célpontjai időnként a tekeréseknek.

Így kezdődött…

Nagyon sokáig kerestem a nekem igazán megfelelő mozgásformámat, így korábban hegyi túráztam, futottam, jártam aerobic, jóga, zumba és salsa órákra is, de valahogy mindig oda lyukadtam ki, hogy bár mindegyiket szeretem csinálni, mégsem érzem közben tartósan azt a „valamit”, ami arról adna bizonyosságot, hogy megtaláltam azt, amit igazán szeretek.

 

Aztán 6 éve belépett a bringázás az életembe, ekkor kaptam ugyanis születésnapomra páromtól (aki akkor már nagyon régóta aktívan kerékpározott), és lehettem – és lehetek máig - boldog tulajdonosa egy KTM mountain bike-nak. Hogy miért pont mountain bike? Mert a sok „útkeresés” során egy dolog egészen biztos volt: imádom a természetet, annak is a csendes, nyugodt és valóban természetközeli élményeit, a forgalommentes, tiszta levegőjű helyeket, így fontos volt a bicajválasztásnál, hogy bármilyen terepen megállja a helyét, legyen az vízmosás, kövesebb-sziklásabb, vagy éppen sárosabb, lazább talaj, gyökeres, egyenetlen utak, hegyek, völgyek, erdők, rétek, mezők, emelkedők, lejtők, egyszóval, hogy mindenhová el- és át tudjak vele jutni. Mivel ráadásul páromnak akkor már egy klassz kis KTM monti volt a birtokában, nem is volt kérdés a választás.

Én és a brinyó, hazai pályán, vagyis a Termál Kerékpáros Túraúton:

 Én és a brinyó

nagy zita kilométergyűjtés

Azóta pedig az élet igazolta, hogy a bringázással egészen biztosan „bekattant” nálam valami, ez abból is látszik, hogy női cipők és táskák helyett egy ideje sisakokat és bicajos mezeket nézegetek/próbálgatok szívesebben, sőt, a tv-ben filmek helyett inkább a Tour de France, vagy a Giro d’Italia közvetítéseit nézem.

 

A kilométergyűjtésről

 

Bár a monti nem éppen a hosszú távokról, és a „hasításról” szól, inkább a néha nehezebb, technikásabb terepekről, én azért rendszeresen „aszfaltbetyárkodom” is vele, vagyis szívesen tekerek akár hosszabb, 100+ km-es távokat is, de természetesen a rövidebb terepmunka is jellemző, változó, hogy éppen melyiket választom.

 

A kilométergyűjtéshez való csatlakozásban éppen ezért nem is annyira a versenyszellem, vagy a nyerni akarás hajtott, mint inkább az, hogy nagyon jó kezdeményezésnek tartom, és mindenkit arra buzdítok, hogy pattanjon nyeregbe, és tekerjen, ha sokat, ha keveset, hiszen csak nyerni lehet vele! Viszont ehhez két dolgot mindenképpen elengedhetetlennek tartok, az egyik a KRESZ ismerete és betartása, a másik pedig a sisak viselése. Utóbbi fontosságáról egy olyan bicajos balesetem is meggyőzött, amely során kizárólag a sisakomnak köszönhettem, hogy nem történt végzetes, vagy az egész további életemre kiható fejsérülés. 

 

Amikor csak tehetem, bicajozok tehát, lényegében minden szabadidőmet nyeregben töltöm, amihez természetesen nagyban hozzájárul az, hogy a párom is ezt teszi, így szerencsére nálunk ebből nincs nézeteltérés, sőt, nagyon szeretünk közösen útvonalakat felfedezni, túrákat tervezni és persze azokat le is tekerni. Soha nem utazunk úgy el, hogy ne vinnénk a bicajokat, így például nagy élmény volt akár az Őrségben, a Bakonyban, vagy a Mátrában való bringázás, de a szlovéniai, vagy a horvátországi tekerések is emlékezetesek.   

 

Útvonalak, tervek

 

Kiemelt, kedvenc útvonalaim nincsenek, bárhol szeretek tekerni, ami csendes, nyugodt, és természetközeli, legyen az belföld, vagy külföld, könnyebb, vagy nehezebb terep. Közben meglehetősen gyakran fotózom is, mert a borok és a gasztronómia világán, valamint a kerékpározáson kívül ez a harmadik nagy szenvedélyem.

 

Mivel nagyon szerencsések vagyunk itt, Vas megyében, hiszen rengeteg kerékpárút, erdei út, vagy alacsony forgalmú közút áll a bicajosok rendelkezésére, nagyon sokfelé tudunk szinte zavartalanul bringázni. Az egyik ilyen útvonal például a Termál Kerékpáros Túraút, ennek vonalán gyakran tekerek, és mindenkinek ajánlom, aki megyénkbe látogat. Azon túl, hogy rengeteg műemléket, épített látnivalót és természeti kincset találunk az útvonalon, több  fürdőkomplexumot is összeköt – köztük szerepel a sárvári is -, melyek mindegyike rendelkezik termálvízzel, gyógyvizes medencével, szóval szuper útvonal az aktív pihenéshez minden korosztály számára.

 

Ami pedig a további terveket illeti, még idén szeretném életem első, 1 nap alatti 200+ km-es távját teljesíteni a Balaton-kör formájában, illetve évek óta dédelgetett álmom, hogy újra eljuthassak azokra a helyekre Franciaországban, ahol bár már többször jártam, de kerékpárral még soha, így előbb-utóbb egészen biztosan bepakoljuk a bicajokat, elutazunk, és bebicajozzuk majd Bordeaux-Arcachon környékét, az óceán partját, valamint Dél-Franciaországot, és egyszer majd talán a Loire-völgyét is. Addig is szeretnénk további itthoni tájakat felfedezni, naná, hogy csakis bicajjal!

Nagy Zita

---

A bringa a Ság-hegyen, meg még néhány erdős, terepes, bringautas, stb. fotó:

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

Nagy Zita kilométergyűjtő képei

****

Köszönjük Zita!

Ezzel segítjük most a vásárlásod:

  Maximális óvintézkedés, és higiénia (link)


   Kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.


 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Címkék

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza