Kora őszi túratippünk az ország egyik legszebb vidékén

2021.09.13. 09:18

Tudtátok, hogy a szeptembert azért hívják Vénasszonyok nyarának vagy Indián nyárnak, mert ilyenkor még a legöregebb sziú indián öregasszonyok is nyeregbe pattannak, hogy kerékpárral hódítsák meg az ország legszebb tájait?

Ez persze csak vicc, de ami a lényeg, hogy a kora őszi napsütéses hétvégéket szinte kötelező kihasználni rövidebb vagy hosszabb biciklis túrákra! Szerencsére az országban számos remek lehetőség közül tudunk választani, a kellemes nézelődgetős kirándulástól kezdve akár a meredekebb kihívásokig. Ebben a cikkünkben az ország egyik legszebb vidékére kalauzolunk el, a Zemplén szívébe. Ezt a túrát bárkinek nyugodt szívvel ajánljuk, mind a távolság, mind a nehézségi fok alapján ideális egy laza, családi bringa-kirándulásra

 
A táv hossza: kb 50 km

Nehézség: közepes

1. indulás: Kőkapu Vadászkastély

A túra kezdőpontjának a mesebeli Kőkapu Vadászkastélyt válasszuk, amelyet Pálházáról Kishuta felé haladva egy csodálatos aszfaltos úton közelítünk meg. Az erdei út a Kemence patak és a Pálházi kisvasút mellett kanyarog egészen a Kőkapu megállóig. Kevesen ismerik ezt az erdő közepén eldugott, ékszerdoboznak számító kastélyt. A telefonunkat nem kell babrálni, itt szinte sosincs térerő. :)

Az autónkat érdemes a vasúti megálló mellett hagyni. Maga a Vadászkastély az Áfonyás tó mellett található, ha ránk hallgattok, kezdjétek itt egy rövid kis sétával a napot. A ma már hotelként és étteremként üzemelő kastély évszázadokig a Károlyi család birtokában állt. A legendák szerint annyira sok vad volt ezen a környéken, hogy a középkori földesuraknak ki sem kellett mozdulni a szobájukból, az ablakukból lövöldözhettek kedvükre a pompás szarvasokra és őzekre.

Bringáinkra felülve Kishuta felé vesszük az irányt a patak partján. Elhaladunk az 1959 óta működő perlitbánya mellett, amely a Gyöngykőhegy lábánál fekszik. Majd pedig a perlitbánya után Pálházán a “kassai” kerékpárútra kanyarodunk rá. A táblákat követve Kisbózsván át Nyíri község felé haladunk, útközben gyönyörű látványban lehet részünk. A milici hegyek ölelésében a legendás füzéri vár alig néhány éve felújított fehér épületében gyönyörködhetünk.

Nyíri falu központjában jobbra tartunk, majd egy kellemes lejtmenet után beérkezünk Füzérkomlós főutcájára. A Zempléni Fehér Szikla Turisztikai Központ és Vadászház melletti elzárt területen egy pár percre pihenjünk meg, és ha már az indián nyarat élvezzük, stílszerűen nézzük meg az itt legelesző bölénycsordát. (Ez komoly!)

A főútra térve jobbra elkanyarodva jutunk el Füzérre. Ezen a szakaszon enyhe emelkedőre számítsunk - akinek elektromos bringája van, annak könnyebb dolga lesz. Ha a várba is szeretnénk feljutni, kb. 1-2 km különösen meredek mászás vár ránk, de ezt gyalog is bevállalhatjuk.
A vulkáni eredetű kúpon álló Füzéri vár falai között testközelből élhetjük át a középkor mozgalmas évszázadait. A várról szóló első írásos emlékek a 13. századból származnak. A legendák szerint Perényi Péter koronaőr a mohácsi csata után 1 évig rejtegette itt a Szent Koronát, majd pedig Bécsbe csempészte és ott átadta Habsburg Ferdinánd főhercegnek. A felújított várból gyönyörű panoráma tárul elénk a Zempléni hegyekre.

2. szakasz: irány Szlovákia

A várból ezután guruljunk le a tájházhoz, ahol megismerkedhetünk a múlt századi paraszti életmód jellegzetességeivel. A következő település Pusztafalu lesz, amelyet kevesebb, mint 200 fő lakja, de ők a mai napig híven őrzik hagyományaikat, szokásaikat. A falu végén egy hihetetlenül gyönyörű erdei úton kelhetünk át a szlovák határon, majd pedig eljutunk az erdő ölelésében 448 m magasságban található Izra-tó partjához. A források által táplált tó csónakázásra, horgászatra is lehetőséget nyújt a kikapcsolódni vágyó turistáknak.

3. szakasz: vissza Pálházára

A mesebeli látványt nyújtó Izra tó partján jó szívvel ajánljuk figyelmetekbe a Chatka nevű büfét, itt ihatunk és ehetünk is egy pár falatot mielőtt visszafordulunk Magyarországra, Pusztafalu felé. Innen már szinte végig lefelé tart az út, így közelíthetjük meg újra Pálházát. Közben a kijelölt kerékpárút áthalad Filkeháza csendes utcáján is. Megérkezve Pálházára feltétlenül térjünk be valamelyik helyi étterembe, hogy a jól megérdemelt frissítővel zárjuk le a túrát. Több lehetőség közül is választhatunk, de személyes tippünk a Pálházi Vízimalom, ahol érdemes megkóstolni a hagyományos kemencében készült helyi, zempléni ételeket!

Jó kirándulást és felejthetetlen élményeket kívánunk!

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 



Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza