Brutális drágulás előtt áll a kerékpárpiac? De miért?

2021.06.07. 18:29

Ha valaki mostanában szeretne egy hobbi kategóriás országúti, városi vagy trekking kerékpárt vásárolni, és ezért szeretné a különböző webshopok kínálatát alaposan megvizsgálni, az olyan dolgot fog tapasztalni, amit legutóbb a ‘80-as évek táján. Várólista, készlethiány, üres polcok - számos helyen ez vár a vevőre.

Szerencsére nálunk a mangobike.hu-nál még senkit sem kellett üres kézzel útjára engednünk, mivel időben felkészültünk a piaci turbulenciára. Amikor mindenki leállt az értékesítéssel, mi akkor is folyamatosan rendeltünk, hogy a raktárunk jól fel legyen töltve. Az viszont tény, hogy a globális áruhiány miatt egyre gyorsabban növekvő árakkal kell szembenéznünk. De hogyan is alakulhatott ki egy ilyen helyzet?

Globális hiány van bicikliből!


Ez a folyamat nem most kezdődött, és nem is csak hazánkat érinti. Jelenleg szinte mindenhol kerékpárhiány van a világban. Ennek egyik oka a növekvő kereslet: már a járvány előtt is jelentősen megemelkedett a kerékpározás iránti igény, amivel a gyártók nem nagyon tudtak lépést tartani. A korábbi keresletre tervezett kapacitások végesek, új üzemet építeni pedig nem lehet néhány hét alatt. Ráadásul az utóbbi egy évben több gyárat is le kellett állítani ideiglenesen a járvány miatt, vagyis a termelés egy komolyabb része kiesett. Ezt még csak tovább tetézte, hogy a pandémia terjedése miatt szállítási nehézségek is adódtak számos alkatrész esetében. Szigorodtak az ellenőrzések a határokon, és az Ázsiából történő tengeri szállítás is jelentős késéseket szenvedett.


A nemzetközi raktárak konganak az ürességtől


Annak bizonyára mindenki nagyon örült, hogy újra kinyithattak a sportboltok, annak azonban már kevésbé, hogy a legtöbb helyen a modellekből csak egy-egy bemutató darab van. Az eladóknak pedig fogalmuk sincs, mikor érkezik szállítmány a kérdéses termékből. Számos nagy sportáruházban számítanak arra, hogy csak 2022-ben normalizálódik majd a helyzet, a bennfentesek azt is tudják, hogy hónapokon belül nem kapnak a kerékpárokból. A nagy európai elosztóraktárakban sincs most készlet, így nehezen lehet abban reménykedni, hogy egy-két hét alatt bármi is ideér.


Jelentős drágulás is várható


Ez nem jó hír, de fel kell készülnünk rá. A világpiacon jelenleg globális hiány van alumíniumból, ami a kerékpárgyártás egy fontos alapanyaga. Az alternatívaként szóba jöhető acél vagy a karbonszálas műanyag pedig lényegesen drágább. A nyersanyagok árának emelkedését nagyrészt a világgazdasági folyamatok okozzák: az iparnak egyre nagyobb szüksége van ezekre a fémekre.
Már 2020-ban is nagyjából 10-15%-os áremelkedés volt a kerékpárok piacán, idén és még 2022-ben is hasonló tendenciák várhatók. Aki még tavalyi áron szeretne biciklit vásárolni, annak most kell gyorsan döntenie!

Nézd meg milyen kerékpárok vannak nálunk raktáron!

A MangoBike egyike azon kereskedőknek Magyarországon, akik 2020-ban a legtöbb biciklit értékesítették. Nemcsak tapasztalatunk és szakértelmünk van, hanem megbízható szerviz hátterünk és jelentős raktárkészletünk is! Ezért minden szegmensben és minden árkategóriában van nálunk termék, igaz gyorsan fogynak. Aki még a mostani árakon szeretne vásárolni, az jól teszi, ha nem halogatja tovább a döntést. Míg 2020-ban nagyjából 10%-kal nőtt a kerékpárok hazai forgalma az előző évhez képest, idén már 25% feletti a növekedés.

Nézz körül weboldalunkon, néhány kategóriában még akciós modelleket is elcsíphetsz, hiszen nálunk akkor is van akció, ha sehol máshol!

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza