Bringás kalandok a Termál Kerékpáros Túraúton Vas megyében

2021.02.10. 08:57

Nagy Zita, 2020-as és a 2021-es kilométer gyűjtő csapatunk tagja még tavaly megosztotta velünk 2 bringás útvonalát is, amit most mi is megmutatunk Neked.

Történelmi emlékek, természeti szépségek, házias ízek, finom borok, strandfürdők, kalandparkok, arborétumok, gyógyvizes fürdőzés – többek között ezeket az élményeket nyújtja a nyugati határhoz közel eső Vas megyei Termál Kerékpáros Túraút, no meg ezeken felül természetesen a kerékpározás csodás élményét.

 

🚲 Bringás kirándulás a gyógyvizek, gyógyfüvek, arborétumok jegyében 🚲

A túraút nagyon sok útvonalvariációból áll, így ugyanúgy megtalálja itt a fiatal, az aktív középkorú, és a silver korosztály is a számára megfelelő bringás szakaszokat, mint akár a gyerkőcös családok.

Azok is klassz kirándulásokat tehetnek a Termál Kerékpáros Túraúton, akik inkább csak rövidebb, kirándulós távokat szeretnének tekerni, és inkább a látnivalókat részesítik előnyben, mint ahogy azok is, akik egy-egy gyógyvízzel is rendelkező fürdőt szeretnének elérni egy kis relaxálás, pihenés, feltöltődés erejéig.

bicikli út térkép Sárvár – Ölbő – Szeleste

  •  Indulás: Sárvár
  • Végállomás: Szeleste
  • Távolság: ~15 km
  • Időtartam: 30-40 perc, átlagos/laza tempóval

  kinek ajánlott a bicikli út? Kinek ajánlott?

Kezdőknek, családoknak, aktív középkorú és silver korosztálynak.

 bicikli út minősége Útminőség

Sárvártól Rábasömjénig kerékpárút, utána Szelestéig csekély forgalmú alsóbbrendű aszfaltozott közút

  bicikli út leírása Út leírás

 Sárvár – csobbanás, gyógyvíz, kalandpark, várkastély és arborétum

Mivel ennek a laza kis kirándulásnak a kiindulási pontja a fürdőváros, Sárvár, érdemes bringára pattanás előtt a város néhány kihagyhatatlan pontját is felkeresni. Ilyen például a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő, ahol ejtőzhetünk akár a gyógyfürdőben, csobbanhatunk a családi fürdőben és a szabadtéri medencékben, de rendelkezésre áll a szauna-világ és a csúszdapark is.

 A Nádasdy-vár szomszédságában helyezkedik el a 9,2 hektár területű Sárvári Arborétum, ami országos jelentőségű védett természeti terület, és Magyarország egyik legidősebb gyűjteménye mintegy 300 fa- és cserjefajjal, köztük 300 éves ősi kocsányos tölgyekkel.

 Ölbő – gyógyfüvek és Kneipp-ösvény

Sárvárt elhagyva egy ~10 kilométeres (kb. 20 perces) tekerés után érdemes megállnunk Ölbőn, mivel itt található a testet-lelket gyógyító/feltöltő Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp-kert (előzetes bejelentkezéssel látogatható). A kertben termesztett gyógyfüvek nemcsak megcsodálhatók, de feldolgozási folyamatuk is megismerhető, a kültéri teázóban pedig a gyógynövényekből készített teák, szörpök is megkóstolhatók. Érdemes kihasználni a lehetőséget, hogy a bicajozásban esetlegesen megfáradt talpakat átmasszírozzuk: ehhez különböző nagyságú kövekből és anyagokból kirakott Kneipp-ösvények állnak rendelkezésre.

 Szeleste – az arborétum bejárása

Ölbőtől ~3 kilométert (kb. 10 percet) tekerve érkezünk Szelestére, ahol egy kerékpáros megálló-/pihenőhelyet is találunk az arborétum bejáratánál. Az egész évben látogatható 13 hektáros Szelestei Arborétumba ingyenes a belépés, a délnyugati részén elhelyezkedő Festetich-kastély körül létrehozott arborétumban sétálgatva tanulmányozhatjuk a változatos növényvilágot. Az étteremben egy kávé, vagy frissítő elfogyasztása után indulhatunk vissza Sárvárra, vagy akár tovább is haladhatunk a Termál Kerékpáros Túraúton akár a következő fürdővárosig, Bükfürdőig is.

🚲 Bringás kalandozás a vulkánok földjén 🚲

bicikli út térkép Sárvár – Gérce – Vásárosmiske – Mesteri – Ság-hegy (Celldömölk) 

  • Indulás: Sárvár
  • Végállomás: Ság-hegy (Celldömölk)
  • Távolság: ~20 km
  • Időtartam: kb. 1-1,5 óra

kiknek ajánlott? Kiknek ajánlott?

Fiataloknak, aktív középkorú korosztálynak, terepet kedvelőknek, gyakorlottabb bicajos családoknak

útminőség Útminőség

Sárvártól Gércéig kerékpárút, utána Celldömölk/Ság-hegyig csekély forgalmú aszfaltozott közút, a Ság-hegyre erős emelkedő/hegyi kerékpáros hegymenet (kihagyható, ha a hegy lábánál „leparkoljuk” a bringát, vagy feltoljuk.)

útleírás   Útleírás 

  Sárvár – Csónakázó-tó, Kirándulóerdő, Rába-folyó

Sárvárról indulva érdemes a város néhány természeti szépségét is bejárni bicajjal, így akár a termálfürdőhöz közel eső Csónakázó-tavat, amely 9 hektárnyi vízfelületű, négy részből álló tórendszer, melyet öt híd és öt sziget tesz hangulatossá. Innen csak néhány pedáltekerés bringával, és a Vadkert körút mentén elérjük a Sárvári Kirándulóerdőt, amely egy hangulatos erdei sétautat foglal magába. A Rába-hídon is átgurulhatunk, ahol a Duna egyik legjelentősebb magyarországi mellékfolyóját, az Ausztriában, az Alpok délkeleti lejtőjén eredő, valamint a Sárvárt is átszelő Rábát csodálhatjuk meg.

 Ság-hegy (Celldömölk)

Sárvárról Gérce, Vásárosmiske, valamint a szintén termálvíizes fürdővel rendelkező Mesteri érintésével jutunk el a mintegy ötmillió éves vulkanikus tanúhegyhez, a Ság-hegyhez. A hegyen krátertúra, geológiai tanösvény és földtörténeti kalandozás vár ránk, ehhez azonban teljesítenünk kell a Termál Kerékpáros Túraút legnagyobb kihívását, vagyis a meredek hegyoldalon történő felkerékpározást, de természetesen ki is hagyható, és gyalogosan, vagy a bringát tolva is feljuthatunk a szőlősorokkal és borospincékkel tarkított hegyre. A hegy lábánál látogatóközpont várja az érdeklődőket izgalmas vulkanológiai kiállítással.

 

A Termál Kerékpáros Túraút útvonalai, valamint interaktív térképe és látnivalói megtalálhatók a www.termalkerekparut.hu oldalon.

  Köszönjük a leírást és a képeket Nagy Zitának, kilométergyűjtő csapatunk tagjának.

 Te merre tekersz? Ha van kedved, küldj Te is útvonal leírást és képeket Messengeren vagy emailben.

 Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza