Téli kerékpározáshoz a legjobb, ha van egy külön téli bringád!

2022.11.14. 17:58

A kerékpár télen is a leggyorsabb közlekedési forma a városi dugóban. Ráadásul vitathatatlanul a legolcsóbb is, hiszen nem kell venned sem benzint, sem parkolójegyet, sem bérletet. 

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy télen nagyon nem ajánlott ugyanazzal a felszereltséggel útnak indulni, mint normál időben. Nemcsak a megváltozott útviszonyok miatt, hanem a kerékpárunk alkatrészeinek védelme érdekében sem.

A téli felkészítés és átalakítás ezért a bicikliknél is létfontosságú. Ám mi mégis inkább azt a megoldást javasoljuk Neked, hogy ha már úgyis kell költened a téli “kiegészítőkre”, akkor inkább szerezz be egy olcsóbb, strapabíróbb bringát! Amit dedikáltan az alkatrészgyilkos időkben fogsz használni. 

 A téli gumi a bringáknál is alapvető, életmentő kellék!

Nem kérdés, hogy a csúszósabb utakra egy lényegesen jobb tapadást biztosító, ballonosabb és defektállóbb külső gumi kell! Sokan ez utóbbira nem gondolnak, de aki csak egyszer átélte életében, hogy milyen feledhetetlen “élmény” a defektfoltozás mínusz fokban vagy sárban-latyakban, annak ezt nem kell ecsetelni külön.

A ballonosság pedig azért lényeges, mert egy csúszós úton biztonságosabban közlekedhetünk alacsonyabb nyomású gumival. Emellett természetesen óvatosabban kell kanyarodni és fékezni is. 

Óva intünk bárkit is attól, hogy a nyáron lestrapált külsőt télen is fent hagyja! A télre felrakott gumi legyen olyan széles, amennyire lehet. Vagyis, amit a váz sárvédővel még éppen biztonságosan befogad. Viszont a mai országúti vázak ebben a tekintetben elég neccesek.

Ezért aztán téli bringához szerencsésebb inkább egy trekking vagy cyclocross vázat választani, mint egy országútit. 

Miért legyen télire a strapabíró “téli bringád”?

Figyelj, amennyiben anyagilag és tárolási kapacitás szempontjából magadnak megengedheted, akkor a legjobb megoldás, ha az imádott nyári biciklid mellett van egy külön téli használatra rendszeresített, egyszerűbb felépítéssel rendelkező kerékpárod is. Amit nem olyan nagy szívfájdalom, ha az időjárás megvisel.

A téli bringával szemben támasztott legfőbb követelmény, hogy felférjen rá a szélesebb, ballonosabb gumi, és bírja az útsózás okozta rohadást, vagy legalább nem kár érte, ha mégsem. 

Ha van egy igazán minőségi és drága nyári országúti bringád, amiken tényleg profi felszerelés van, akkor jobban jársz, ha télen inkább kíméled.

Téli használatra olcsó, de mégis megbízható alkatrészek kellenek, hiszen az aszfaltról felszedett nedves, sós latyak szó szerint szétgyilkolja azokat. 

A karbon vagy az alumínium alkatrészeknek persze kevésbé árt a nedvesség, mint az acélnak. A téli váz legyen olcsó, vastagfalú, erre a célra egy strapabíró alumínium bringa a legjobb.

 Télen így figyeljünk a sárvédelemre, a hajtásláncra és a fékekre! 

A gumicsere mellett gondoskodni kell a megfelelő sárvédelemről is. Vagyis teljes sárvédőről beszélünk, amit elől érdemes egy rugalmas toldással is kiegészíteni, hogy a cipődet és a hajtásláncot is védje valamelyest. 

És ha már a hajtásláncról beszélünk: nedves körülmények között sűrűbben kell a láncot olajozni. 

Figyelem! Már egyetlen, sós-latyakos úton megtett, félórás bicajozás után is teljesen eltűnhet a kenőanyag a láncról, Tehát onnantól már inkább kopik, és a rozsda is hamarabb kikezdi. 

Ugyanez igaz az összes forgó és csapágyazott alkatrészre: jobban oda kell figyelni ezekre, mint nyáron. Szerencsére webshopunkban bőségesen találsz olyan kenőanyagokat, amelyek kimondottan szélsőséges körülményekhez ajánlottak.

 Ne feledkezzünk el a fékrendszer téli felkészítéséről sem! 

Télen a fékbetétek is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve. Ezért a téli használatra ajánlott bringán jobb, ha puhább gumiból készült fékpofát használunk. Ezek persze hamarabb kopnak, ellenben jobban fognak. 

Maga a fék viszont ne legyen gyenge minőségű! A magabiztos és fokozatos kontroll mindig meglegyen, különben egy pillanat alatt a földön találhatod magad. Természetesen a hidraulikus tárcsafékek a legjobbak télen is, bár ezeket is meg tudja „bolondítani” a hideg. Ne lepődj meg, ha hidegben lassabban fog vagy megváltozik a karakterisztikája. Ráadásul nedves időjárásban a legtöbb tárcsafék hajlamos a hangos búgásra. 

Kedvező árú és strabíró bringád keresel télire?!

Nézz körül az épp aktuálisan elérhető akciós ajánlataink között! 

Keresd a megbízhatóan működő aluvázas trekking és cross-trekking kerékpárokat, téli használatra jó szívvel ajánljuk például az Alpina Eco C10, az M-Bike T 9.2, vagy az Adriatica Sity 3 modelleket! 

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza