Te is Zöldbringás vagy?

2019.08.16. 13:07

Mindannyian főszereplők lettünk. Egy katasztrófa film főszereplői. A rendezői is részben mi vagyunk, és az is részben rajtad, rajtunk múlik, hogy a végén a főhős, aki Te is lehetsz, megmenti-e a bolygót, a világot, az emberiséget, vagy elbukik. Te már tettél a világért, Te vagy a Zöldbringás, hiszen bringás vagy, jól mondom?

A tavaszi nagy esőzések, a szokatlanul magas hőmérséklet és egyéb időjárási szélsőségek hírei biztosan eljutottak hozzád is.

Valószínűleg kerékpárosként szó szerint a bőrödön is tapasztaltad a klímakatasztrófa hatásait. Egyre többen és egyre többet foglalkozunk a környezet állapotával, ami jó. 

Kihívások, mint például a “Plastic free july”, azaz az egyszer használatos műanyagok mellőzéséről szóló 1 hónapos életmódváltásra ösztönző kampány, különböző útmutatók, tippek és tanácsok igyekeznek segíteni, hiszen a környezetszennyezést illetően most már arra “gyúrunk”, hogy csak a rosszabb következzen be a még rosszabb helyett. 

Tudtad, hogy bringásként egész biztosan környezetvédő is vagy, Zöldbringás, még akkor is ha nem napi szinten használod a kerékpárod? 

6+1  biztos jel, hogy teszel a bolygóért!

1. Kerékpározol autózás helyett!

Vagy mellett, de minden esetre kevesebb fosszilis energiát használsz annál aki soha nem pattan nyeregbe. 

Nemrég írtunk arról miért érdemes egy családi nyaralást bringával, vonattal színesíteni. 

Azon túl, hogy életre szóló élmény lesz mindenkinek, számtalan további előnye van a kerékpár és közösségi közlekedés kombó használatának.

Károsanyag kibocsátás - zéró. Ha elegen váltanának négy kerékről két kerékre, a szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatás óriási lenne.

Biciklizéssel hozzájárulsz egy egészségesebb, tisztább környezethez, csökken a levegőszennyezés és az utak zsúfoltsága. Továbbá ez a közlekedés olcsóbb és könnyebb módja, mivel elkerülöd a dugókat, parkolási-,  és a benzinköltséget. Nem is kérdés, a kerékpározás az erőforrások szempontjából a leggazdaságosabb.

A bicikli gyakran a tömegközlekedésnél is gyorsabb, mert elkerülhetők olyan forgalmi akadályok (dugók, jelzőlámpák, balesetek, stb.) melyek nagyobb közlekedési eszközzel kikerülhetetlenek. Kerékpárral pontosan kiszámítható a menetidő. Olcsóbb, nem kell jegyre, bérletre költeni. Nagyfokú szabadságérzetet nyújt, szemben a zsúfolt tömegközlekedési eszközökkel.

2. Van kulacsod!

És meg is töltöd! Mi is töltőpont vagyunk már. Szívesen megtöltjük vízzel a kulacsod, amikor szükséged van rá. www.refill.hu - Töltsd újra - Mangobike

Innen már egyenes az út a kajás dobozig, még akkor is ha nem otthonról viszed hanem a sarki kifőzdében abban kéred az ebéded. 

3. Van táskád, nem kérsz szatyrot

Valószínűleg van hátizsákod, vagy biciklis kosarad amibe vásárolhatsz hazafelé, így nem kell egyszerhasználatos műanyag zacskót kérned a közértben. 

4. Fontos az egészséged!

A kerékpározás legfontosabb egészségügyi hatása, hogy kiválóan edzi a szív- és érrendszert. Az ízületekkel kíméletes, jóval kisebb terhet ró az azokra, mint a kocogás vagy a futás.

Nem mondunk újat azzal, ha sportolsz a kiegyensúlyozott, egészséges leszel és hogy a stresszt is kiadhatod magadból. Ha nem a feszültség és az idegesség uralkodik rajtunk érezzük, mennyivel gördülékenyebben mennek a dolgok. Könnyebben lépünk ki a komfortzónánkból, nyitottabbak leszünk új minták, új és jó szokások beépítésére, mely akár lehet a hulladékmentes életforma is.  

5. Fogékony vagy más környezetkímélő alternatívára is!

Tuti, hogy kevesebbet vásárolsz, átgondolod mit teszel a kosaradba, mert nem tudod hazavinni a bringán :) Így meg is kell tervezned a beszerzéseidet, amely a legjobb alapja a tudatosabb fogyasztási szokások kialakításának.

A ruháid inkább praktikusak és strapabíróak mint a fast fashion legújabb darabjai.

Valószínűleg érdekelnek egyéb, környezettudatos életmódtippek és hogy zöldebben élj.

6. Szereted a természetet, túrázol

Akár városban, akár vidéken élsz és bringázol valószínűleg nem csak praktikus hanem hobbi célokra is szoktad használni a kerékpárod. Ha így van, remek kikapcsolódás felkeresni valamelyik közeli vízpartot, erdőt, mezőt, dombot.  És hoppá, máris túrázol! Hogyan védjük környezetünket, ha nem is ismerjük?

Hamar rá lehet kattanni, mert kirándulni, egyszerűen jó! Nehéz elmesélni a friss szellő érzetét az arcbőrön. Nehéz leírni az avar savanykás, de semmivel össze nem keverhető aromáját a levegőben, a virágok vagy a hó illatát. Elkezded megfigyelni az évszakok váltakozását, az élőlények sokféleségét. Észreveszed az oda nem illő dolgokat, mint pl. szemét… és biztosan össze is szeded. Apróságnak tűnik, de nem kell nagy dolgokban gondolkozni, igenis kis lépésekkel is sokat lehet tenni jövőnkért! Kezd azzal, hogy megismered közelebbről mindazt, ami körülvesz!

Az egyik legjobb  közös program – a szemétszedésen túl - a természetjárás, ráadásul egy elég olcsó szórakozási, kikapcsolódási lehetőség. 

+1 jó példát mutatsz a kollégáidnak, gyerekeidnek, szomszédaidnak. 

küldj be egy fotót és nyerj!Küldj egy fotót magadról, ami bringázás közben készült, küldd el Messengeren, és nyerjd meg az 50 000 Ft -os vásárlási utalványt!

Kattints a részletekért!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza