Mert minden fejben dől el...(interjú)

2020.06.03. 23:06

Márciusban indítottunk egy játékot. Arra kértünk benneteket, akik követitek az oldalunk, hogy minden hó elején írjátok meg, mennyit mentetek, hány kilométert tekertetek. Nem az számít, hogy ki mennyit megy, hanem az, hogy példát mutassunk másoknak.

Ebben a hónapban Trázsi Évát kértük meg, hogy írjon magáról pár sort, hogy lássuk, a hétköznapjaiban hogyan van jelen a bicikli, mikor van ideje nyeregbe pattanni, tekerni. Éva nem vette fél vállról a felkérést, olvassátok bemutatkozását:

Az ország keleti régiójában, a vadregényes Tisza-tó mellett élek, Tiszafüreden. Jelenleg nyugdíjas vagyok, s bár időnként most is dolgozom valamivel több időm marad a családra, a hobbijaimra mint aktív dolgozó koromban.

Lakóhelyem miatt felségterületem érthetően a varázslatos Tisza-tó, ez a páratlan gyöngyszem, mely kiépített kerékpárútjának köszönhetően bárkinek, bármikor biztonsággal körbetekerhető. Aki egyszer ide ellátogat és körbe tekeri, azt a szíve többször is visszahúzza erre a vidékre.

Az első tókör

Az én első tóköröm az élményen túl ugródeszka volt a mához. Ekkor határoztam el nem állok meg egynél, bringázni szeretnék folyamatosan, komolyabban. Kipróbálni magam hosszabb távon is, nem csak a közeli munkahelyre bejárni. Néhány alkalommal 1-1 tókörre bérelt bicajjal mentem, s az egyik ilyen hétvégén hozzácsapódtam egy bringás csoporthoz akiktől újabb motivációt kaptam, s akikkel azóta is tartom a kapcsolatot.

Aztán a sors úgy rendezte, hogy újabb bringás társakra leltem. A pozitív élmények hatására 2017 nyarán, hosszas keresgélés és tanakodás után megvettem az első komolyabb bringámat, egy Gepida Reptila 1100-es, agyváltós city kerékpárt és vele róttam tovább a kilométereket. Vele tettem meg 2018 április végén az első Balaton nagykört, kiskört, bónuszkört és vele tekertem fel először a Kékesre, Sirokon a várba és tekeregtem a Mátrában, természetesen mindezt bringás barátokkal, ismerősökkel mert közben egyre többen lettek.

Bringa váltás

Hatalmas élmény volt... nagyon, nagyon köszönöm nekik! Imádtam ezt a kerékpárt, a mai napig szeretem, de a sebességet is, ám azt az élményt már nem tudta nyújtani amit egy tókörre kölcsönkapott országútin átéltem. Életemben először országúti bicajon, túl a hatodik X-en... és nem akartam róla leszállni.

Két hónapra rá boldog tulajdonosa lettem egy Merida Juliet Ride 100 outinak. Azóta sok ezer kilométer, számtalan élmény együtt... Mogyoród Hungaroring, Kékestető, csavargások a Mátrában, Bükkben, Tiszadob, Tiszalök és megszámlálhatatlan Tisza-tó kör.

Egy bringás barátom közreműködésével 2018 nyarán kísérletet tettem hogy letekerek egyben 300 kilométert. Miután sikerült, augusztusban a legnagyobb hőségben lenyomtuk a 400 kilométert is, 19 órás folyamatos tekerés mellett. Ezek után, hogy éreztem van bennem kellő elszántság, kitartás, erő és akarat, tavaly beneveztem egy 65 kilométeres Tisza-tó körüli versenyre.

Az első verseny

Bár titkon reménykedtem dobogós helyezésben (azért mentem) nem számítottam ilyen futamra. Korosztályomban, saját erőből, megküzdve a széllel is, 2:22:05 -ös rekordidővel teljesítettem a 65 kilométeres távot.

Igaz a recept, hogy minden fejben dől el... ha kész vagy rá és fejben ott vagy, korra, nemre tekintet nélkül bármit elérhetsz.

Egy évre rá a Merida 100-nak lett egy 300-as nagytestvére is. Mostanában vele feszegetem határaimat... sík terepen jelenleg 41,9 km/h... szeretném kicsit feljebb turbózni!

Rendszeresen bringázom de változó mikor mennyit. Van, hogy 50-100-150 km/nap... van, hogy kevesebb de az is előfordul, hogy egy-két napig rá sem ülök. Imádom a bringázást, a természetet... számomra mindkettő a szabadságot jelenti.

Egy másik hobbi: a fotózás

Természetesen élményeimet meg is örökítem... rengeteg fotó, videó készül menet közben, olykor még egy-egy vers is, merthogy az is hobbim. Az idei év rajtam kívül álló okok miatt sajnos nem úgy indult ahogy terveztem de van még idő... hamarosan lesz egy 3 napos sátras túra bringás barátokkal, Tokaj- Nyíregyháza útvonalon. Szeretnék a Dunántúlon, és a Zemplénben tekeregni kicsit és az országútizás mellett szeretném idén kipróbálni a terepezést is, ehhez a legújabb szerzemény egy Felt mtb bringa... és mindezek mellett természetesen sok-sok Tisza-tavi élmény, mert azt nem lehet megunni!

Bringázásom óta rengeteg nagyszerű embert ismertem meg, s az ő meghívásaiknak is igyekszem eleget tenni. Bár egyedül is szívesen tekerek, barátokkal, ismerősökkel sokkal maradandóbb élmény. A bringázás számomra egy életérzés mely mára teljesen beépült tudatomba és mindennapjaimba.

Trázsi Éva

kerékpáros interjúk

interjú Trázsi Évával

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza