Kisgyerekkel biciklizéshez gyerekülést vagy utánfutót vegyünk?

2022.06.28. 12:53

Ha gyermek érkezik a családba, akkor sokak számára egy kicsit háttérbe kerül a bringázás, és az anyukák (apukák) áttérnek más közlekedési eszközökre. Pedig ennek nem kellene feltétlenül így történnie, hiszen mind a bringás gyerekülés, mind pedig a kerékpáros gyerekszállító utánfutó is nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy akár már egészen kicsi gyermekünkkel vagy gyermekeinkkel együtt is el tudjunk menni biciklizni.

A gyerekülés vagy az utánfutó között választani viszont nem egyszerű döntés, már csak a költségek miatt sem.

A kerékpáros gyerekülés előnyei:

A gyerekülésnek az egyik legnagyobb előnye, hogy olcsóbb, könnyebb és kisebb is. Például, ha egy városi panellakásban lakunk, akkor a le- és felcipelés is egyszerűbb. Sajnos vannak olyan társasházi liftek, amibe egy kerékpáros utánfutó be sem fér. 

A gyerekülés nagyon megkönnyíti a mindennapi életünket, és a felszerelése is pofonegyszerű. A legtöbb típusnál csupán egy konzolt kell felcsavarozni a vázra, amelybe az ülésből előrenyúló két masszív acélrudat kell bedugni. Ez a szerkezet simán elbírja a gyereket, de azért érdemes egy kicsit gyakorolni. Főként eleinte, mert a beültetés, kiszedés is problémás lehet egyedül, hogyha még a bringát is tartani kell közben. 

A húzósabb rész egyébként nem is a felszállás, hanem inkább a leszállás. Legyünk ilyenkor különösen is óvatosak, nehogy egy Jackie Chan stílusú karatemozdulattal pont fejbe rúgjuk a hátsó ülésen lévő gyermeket. 

A plusz súlyt is meg kell szokni, máshogy kell egyensúlyozni. A hirtelen irányváltást lehetőleg ne kockáztassuk meg, mert ilyenkor nagyon kilenghet a bringa.

A gyerekülés hátránya viszont, hogy hosszabb távokon kevésbé kényelmes beszíjazva ülni a gyereknek. Ezért a legfontosabb dolog, hogy vásárlás előtt gondoljuk át alaposan, hogy mennyit és hogyan szeretnénk majd együtt bringázni!

Figyeljünk a biztonságra!

Ha gyerekülésbe ültetett lurkóval kerékpározunk, ezt kizárólag kerékpáros-sisakban tegyük. És igen! A gyereknek is kell, hiszen ha elesünk, akkor ő sokkal veszélyeztetettebb helyzetben van. Ráadásul a gyermeknek a testéhez képest arányaiban jóval nagyobb és nehezebb is a koponyája.  

A másik fontos dolog a lábak rögzítése! Szerencsére ma már szinte minden ülésen van állítható gumipánt, amellyel a kicsik lábát kell rögzíteni. Ez nemcsak menet közben védi a gyermekünk lábfejét a küllők közé szorulástól, de egy esetleges borulásnál vagy elcsúszásnál is biztonságosabb pozícióban tartja a lábakat. 

A KRESZ előírásai szerint egyébként “A gyermekülés oly módon szerelhető fel, hogy az ülés és a rajta ülő gyermek a vezetőt a kilátásban és a vezetésben ne akadályozza, a kerékpár világító- és jelzőberendezéseit ne takarja. Az üléshez kapaszkodót és lábtartót is fel kell szerelni. Az ülés, a kapaszkodó és a lábtartó nem lehet összefüggésben a kormányzott kerékkel, illetőleg az azzal együtt elforduló szerkezettel.” 

Mikor válasszunk biciklis utánfutót?

Az utánfutó mellett szól alapvetően, hogy kétszemélyes, jóval korábban elkezdhetünk bringázni a gyerekünkkel (6 hónapos kortól), mint a gyereküléssel (ami inkább csak 9 hónapos kortól javasolt). Ráadásul tekerés közben is nyugodtan hordhatunk hátizsákot, vagy használhatjuk az utánfutó tárolórekeszeit. 

Ezenkívül sokak számára izgalmas előny, hogy egy kicsiny első kerék (amely néhány típusnál le és felszerelhető alaptartozék) segítségével az utánfutó futóbabakocsiként is funkcionálhat.

Ugyanakkor az utánfutó termetesebb és nehezebb, ráadásul különféle extra szabályok is vonatkoznak rá. Például:

A kerékpárhoz kapcsolható két nyomon futó vontatmány (kerékpár utánfutó) legfeljebb 0,7 méter széles és legfeljebb 70 kilogramm össztömegű lehet. 

Továbbá a kerékpáros utánfutót fel kell szerelni hátul piros színű, háromszög alakú – a pótkocsira előírt – fényvisszaverővel, és hátsó helyzetjelző lámpával, elől fehér színű fényvisszaverővel, valamint kötelező felszerelni a kerékre oldalsó (borostyánsárga színű) fényvisszaverőt (küllőprizmát), továbbá szélességjelzőt is

Az utánfutó nagy előnye még, hogy a gyerekek testsúlya egyáltalán nem zavar bele az egyensúlyozásba és földközelben vannak, ahonnan nem lehet nagyot esni.  

 Minőségi, biztonságos gyerekülések és kerékpáros utánfutók a MangoBike webshopjában ingyenes házhozszállítással (39 900 Ft feletti értéknél) és 100 napos pénzvisszafizetési garanciával rendelhetők!

 Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, akkor ajánljuk figyelmedbe webshopunkban az aktuálisan készletről is megvehető illetve a rövid szállítási határidővel rendelhető kerékpáros gyereküléseket és utánfutókat!

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

  

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza