Elektromos biciklit vagy elektromos rollert vegyünk?

2022.06.28. 12:24

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy napjainkban szinte tarolnak az elektromos mobilitási eszközök. Elég csak néhány percet nézelődni egy nagyváros forgatagában, és  szinte minden hagyományos eszköznek (kerékpár, roller, gördeszka) megpillanthatjuk az elektromos változatát. De néhány új, korábban ismeretlen járműfajta is megjelent a piacon (pl. a légdeszkának is csúfolt hoverboard, az egykerekű “one-wheeler” vagy a Segway). Egyre többen teszik fel nekünk is a kérdést: 

Elektromos kerékpárt vagy e-rollert érdemes venni inkább?

Az alábbiakban ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, mit érdemes tudni ezekről, és mit gondoljunk át a kiválasztást megelőzően!  

1. Annak, akinek a méret számít:

Vannak, akiknek fontos lehet az eszköz súlya és mérete. Ha gyakran kell szállítanunk, pl. lift nélküli lakásba szeretnénk felvinni, vagy az irodába, akkor azért nem mindegy hány kilót kell cipelnünk. Amennyiben a könnyű szállíthatóság szempont, érdemes kisebb súlyú, és összecsukható eszközt választani. Szerencsére mind pedelecből, mind rollerből lehet kapni összecsukható verziót.

2. A megtett út hossza:

Az esetek túlnyomó részében a megtenni kívánt út hossza már el is döntheti a kérdést. Gondoljuk végig ugyanis, hogy milyen pozícióban kell majd használni a járművet. Hosszabb utakra értelemszerűen az üléssel rendelkező eszköz a megfelelő, de rövid, pár perces városi utakat álló pozícióban is megtehetünk.

Ehhez kapcsolódó szempont lehet még az akkumulátor kapacitása és a motor teljesítménye. Értelemszerű, hogy hosszabb utakat csak nagyobb kapacitású akkumulátorral fogunk tudni megtenni, valamint a nagyobb teljesítményű akkumulátort tölteni is ritkábban kell. Ha ránk hallgattok, akkor érdemes modernebb, és nagyobb teljesítményű lítium-ion akkumulátorral felszerelt típust választani. 

A motor teljesítménye sem lényegtelen, hisz teljes testsúlyunkat kell megmozgatnia az eszköznek. Így aki esetleg közelebb van a százhoz, mint az ötvenhez, annak egy kisebb teljesítményű eszköz elég bizarr csalódás-élményt fog szerezni. Ha pedig az út emelkedőkkel is tarkított, akkor ott szintén lényeges lesz a motor teljesítménye.

3. Az utak minősége:

A kerék mérete és a gumi típusa is lényeges a kiválasztás szempontjából, hiszen ha rosszabb minőségű, töredezett aszfalton, kockakövön vagy kavicsos, murvás úton is szeretnénk biztonságosan használni járművünket, akkor a minél nagyobb kerék az ideális. Sajnos Magyarországon az utak minősége (tisztelet a kivételnek) nem kevés kívánnivalót hagy maga után. Egy kátyús, töredezett, toldozott-foltozott úton pedig a kiskerekű, tömörgumis roller nemcsak nagyon kényelmetlen, de egyenesen életveszélyes is tud lenni.

További szempont lehet még a választásnál az eszközhöz elérhető applikációk, okosfunkciók típusa, vagy a járgány biztonsága és végsebessége, különösen ha gyermekünknek vásárolunk ilyen eszközt. 

Az elektromos bringák további előnyei:

  • Sík terepen lényegében erőfeszítés nélkül tudunk tartani egy jó harmincas, minimális tekeréssel akár 35 feletti tempót is.
  • Ha sietni kell, rövid távon különösebb edzettség nélkül is lehetséges egy robogó sebességével haladni.
  • Nem jelenthet gondot semmilyen domb, híd vagy ellenszél.
  • Dugóban átférünk vele a kocsik közötti szűk helyeken is.
  • A zsúfoltabb bringautakon gyorsan ki lehet vágni a tömegből, és nem ragadunk be senki mögé.

A városban rollerrel járó felnőtt embereket meglehetősen ellenséges hangulat veszi körül. Ráadásul, ha egy baleseti sebészt megkérdezünk, aligha fog veszélyesebb és értelmetlenebb dolgot említeni, mint hogy álljunk fel egy keskeny fémlemezre, majd kormányzást imitálva, de valójában teljesen kontroll nélkül száguldozzunk a járdán, a talajszinttől 5 centire, aprócska kerekeken. 

Hirtelen megállni vagy hatékonyan fordulni gyakorlatilag semmi esély sincs egy elektromos rollerrel, ami akár 40 kilométer per órás tempónál sajnos tényleg nem hangzik biztatóan.

 

Mi tehát a biztonságos közlekedést szem előtt tartva, alapvetően az elektromos biciklikre szavazunk. 

Annyira, hogy ezért aztán nem is árusítunk rollereket. 

Ha sikerült meggyőznünk, akkor először is nézd meg az aktuálisan készletről megvehető illetve rövid szállítási határidővel rendelhető modelljeink listáját, majd pedig érdeklődj személyesen!

Elektromos kerékpárok - most állami támogatással is! 

Elektromos MTB kerékpárok

Elektromos MTB fully/össztelós kerékpárok

Elektromos trekking kerékpárok

Elektromos városi kerékpárok

 

Hagyományos kerékpárok:

Trekking kerékpárok

Cross-trekking kerékpárok

Gravel kerékpárok

Felnőtt MTB kerékpárok

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

  

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza