Egy legendás filmszínházból legendás bicikli bolt született

2023.03.27. 16:20

Sopron életében egykoron a modern városi élet, a minőségi szabadidő eltöltés, valamint a technika és a szórakozás találkozásának szimbóluma volt a Lackner Kristóf utca 10. szám alatt található épület. Ez volt ugyanis a város első, kifejezetten mozi célból épített filmszínháza. Több mint négy évig tartó, teljes körű külső-belső felújítás után pedig az épület ismét a modern városi élet, a minőségi szabadidő, valamint a technika és a szórakozás találkozásának szimbóluma lett. Hiszen itt található a MangoBike bicikli bolt, az ország egyik legjobb hírű kerékpár szaküzlete, ahová komoly távolságból is örömmel járnak és visszajárnak a bringázás szerelmesei.



A soproniak mindig örömmel jártak ide

Ez az épület Sopron első épített mozijaként funkcionált, amelyet a neves helyi építész, Schármár Károly tervezett még 1911-ben. A kezdetben “Elektro-Bioscop” nevű moziban a vetítővászon felé enyhén lejtő nézőtér 10 m széles és 15 méter hosszú volt, két oldalról megközelíthető ülésekkel valamint 4 páhollyal is rendelkezett. Összesen mintegy 100 néző befogadására volt alkalmas. 

Az épület homlokzata a szecesszió és a századforduló barokkos historizmusának stílusjegyeit egyaránt magán viseli. A nyeregtető acélgerendákra támaszkodott, ezek függesztették a mennyezetet is. 

Eleinte a vetítőgépnek még magyar neve sem volt, „apparat”-nak jelölték az alaprajzi terven a kis fülkét, ahol elhelyezték a gépet. Egészen a második világháborúig működött a filmszínház a helyiek nagy örömére, akik itt tekinthették meg többek közt Charlie Chaplin legendás burleszkfilmjeit, majd az első amerikai és magyar hangosfilmeket (pl. a Meseautót, a Hyppolit a lakájt vagy a Légy jó mindhaláligot.) 

A szocializmus éveiben a városi levéltár és a könyvtár raktára kapott helyet benne, de a hosszú évtizedek során az épület állaga jelentősen leromlott, hiszen nem voltak felújítások. 

MangoBike bicikli bolt nyílt az épületben

2018-ban a Németh Lóránt alapította MangoBike kerékpár szaküzlet tulajdona lett az egész épület, és hosszú hányattatás után végre ekkor kezdődhetett el az a teljes körű, külső-belső megújítás, amelynek végeztével az épület újra a régi fényében ragyoghat.

A MangoBike sikerrel pályázott meg egy homlokzat felújítási pályázatot is, amelynek köszönhetően az önkormányzattól 8 millió forint támogatást kapott. 

Az épület újjászületését a bicikli bolt egy nyílt nappal ünnepelte meg, ahol az új bringák iránt érdeklődők extra kedvezményeket kaptak és lehetőségük nyílt a legújabb városi, trekking, országúti, mountain bike valamint az elektromos kerékpárok kipróbálására is.  

MangoBike - a biciklizés szerelmeseinek fellegvára

A kerékpárszaküzletnek és szerviznek is otthont adó épületbe élmény és öröm bejönni, de a MangoBike természetesen a leginkább az országszerte párját ritkító kerékpár választékára, valamint a kifogástalan szaktudással rendelkező kiszolgálásra a legbüszkébb. 

A MangoBike üzletében a nagy sportáruházaktól megszokott mennyiség mellett, igazi ritkaságokat is ki lehet próbálni és meg lehet vásárolni.

Hallottál már a MangoBike “Legjobb árgarancia” ajánlatáról?

Ennek lényege: ha vásárlás után 2 napon belül találsz egy másik magyarországi cég ajánlatában alacsonyabb árat, mint amit nálunk fizettél, akkor vagy visszafizetjük a különbséget, vagy kérésedre visszaszállíttatjuk az árut a raktárunkba, és visszafizetjük a teljes vételárat. 


Akciós kerékpárjainkat, valamint vadonatúj termékeinket megtalálod itt!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza