6+1 ok, amiért vonattal érdemes elindulni biciklitúrára

2019.07.23. 14:01

Nem mindenki olyan szerencsés, hogy az ablaka alól indul a bicikliút, de még az ilyen mázlistákkal is előfordul, hogy egy távolabbi túrát néznek ki, ahová eltekerni már önmagában is kihívás. 

Ez az az eset, amikor a biciklitúrához egy bicikli túrán át vezet az út.

Ilyenkor a modern ember felszereli a biciklitartót az autóra, ami lehet a tetőn, vagy a hátsó ajtóra fogatva, bepakol az autójába, és elindul, hogy megközelítse a kiszemelt rajtvonalat. Ez kisgyermekes családok esetében abszolút érthető, de ahol már a gyerekek megnőttek, betöltötték a tizenvalahány évüket, érdemes megfontolni a vonattal történő utazást.

Összeszedtük pár pontban, mi szól a vonattal történő bicikliszállítás mellett, amit egyébként évente már több mint 300 000-en vesznek igénybe. A sorrend a mi szempontjainkat tükrözi, ez persze Nálad változhat.

1. Környezetvédelem

Ma minden a klímakatasztrófáról szól, és ez nem véletlen. Minden nap megjelenik egy cikk, amiben félreverik a „klímaharangot”, de szerintünk ezt Neked nem is kell túlmagyaráznunk, mert bringás vagy. Ha vonatra szállsz Te is, és a bringád is, zéróra redukálod az utazásod károsanyagkibocsátását, és ez jó, sőt példaértékű!

2. Az út a lényeg

Ezt a cikket egy családos ember írta, és emlékszik, hogy minden nagy autóval történő utazáskor, már az első sarkon elhangzott a kérdés a gyerekek részéről: Ott vagyunk már?

Ismerős? :-D

A nyaralás nem akkor kezdődik, amikor megérkeztünk a kiszemelt helyre, hanem már az utazással, azaz amikor a ház előtt felpattantok a nyeregbe, és eltekertek a vonatállomásig, pályaudvarig.

3. Csomagolás optimalizálása

Ha autóval vágsz neki a túrának, a hely nem akadály, kis túlzással „gondolkodás nélkül” pakolod tele a csomagtartót az utazásra szánt holmijaiddal, a helyszínen meg vakarhatod a fejed, hogy ezt a sok cuccot miben fogod elvinni. Ha eleve bringával vágsz az útnak, jó előre össze kell csomagolj, jó előre végig kell gondold, mit viszel magaddal, sőt, fel is kell tenned a biciklidre, azaz a teszt már az otthonodban megkezdődik.

4. Kényelmes utazás

Oké-oké, az autó elég kényelmes, háztól házig visz, és klíma is van benne, de elképzelhető, hogy az utazás a kiszemelt kerékpáros túraútvonalra nem csak Nektek jut eszetekbe, hanem még rajtatok kívül másik sok száz autósnak, akik további több ezer nyaralni vágyóval, kamionnal együtt végül órákig vánszorognak majd a dugóban. Ez persze a vonaton is előfordulhat, de nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy míg az ülőhelyeken zsúfoltság volt, addig a biciklit szállító vagonban kényelmesen elfértünk, sőt, a polifoamjainkat leterítve végig aludtuk, feküdtük az utazást, és a vagonban kellemes menetszél gondoskodott a szellőzésről. Ennél kényelmesebben csak teleporttal utazhatunk.

5. Költséghatékonyság

Ez nagymértékben függ attól, hogy hányan utaztok egyszerre, milyen autótok van, milyen kedvezményeket vehettek igénybe, de nincsenek hatalmas különbségek egy 4 személyes család esetében. Viszont az első pont fényében szerintünk a költségek elhanyagolhatóak a környezetvédelmi szempontok mellett.

Számoljunk!

Vonat

Ha vonattal utazunk és utaztatjuk bringáinkat Budapest  - Siófok viszonylatban (ami 115 km), másodosztályon:

  • 2 felnőttnek (családi kedvezménnyel, mely 33 % ) és 2 gyereknek 14 (diákkedvezménnyel, mely 50%), kerékpár jeggyel mindösszesen 10.480.-  Ft egy útra. 
  • Ha több gyerekkel utazunk  akár nagycsaládos kedvezmény is igénybe vehető – három gyerektől. Ilyenkor a gyermekével együtt utazó egy vagy két szülő, továbbá a gyermekek is 90%-os kedvezménnyel utazhatnak!
  • További kedvezmény érhető el, ha többször is utazunk a magyar tengerre vonattal a Balaton bérlettel

Autó

Autóval ugyanez kb. 7700 Ft, 7 literes fogyasztás mellett, 10 napos autópálya matricával. Feltéve, hogy nem kell bérelni kerékpár csomagtartót, mert van és egyáltalán az autónk alkalmas 4 kerékpár szállítására.  Ha bérelnünk kell pl. egy Hátsó ajtóra szerelhető kerékpártartót, a bérleti díj Bruttó 1.800,- Ft / nap + 10.000,- Ft kaució, esetenként a fel és leszerelés díja. 

Egy 4 tagú család esetén tehát pár ezer forinttal több csak a bringával történő lejutás, de 3 fő esetén, csak ha a piszkos anyagiakat nézzük, a vonat a nyerő. 

biciklis utazás vonattal vagy autóval - MangoBike

A nagyobb méretért kattints a képre!

6. Élmény a gyerekeknek

Azoknak a gyerekeknek, akiket iskolába, edzésre, családhoz állandóan autóval visznek, hatalmas élmény a vonatozás, az én gyerekeim is a mai napig emlegetik a 7 évvel ezelőtti balatoni túránkat.

+1 Hideg sör vagy fröccs

A Kresz megengedőbb a bringásokkal, nem tiltja az alkoholos tartalmú italok fogyasztását, ha ez nem akadálya a biztonságos közlekedésnek. Így a felelősen fogyasztott 1-1 korsó hideg sör belefér az utazásba bőven. De ez már tényleg csak hab a tortán, illetve a szájunk szélén.

Összefoglalás

Vonattal nekivágni egy biciklis túrának nagy kaland, és környezetkímélő megoldás. A költségek pedig még egy 4 fős család esetében is alig pár ezer forinttal drágábbak csak, mintha autóval tennénk meg, 3 fő és az alatt pedig még olcsóbb is.

Szerinted melyek a legnépszerűbb bringás túra útvonalak? 

A balatoni? A tisza tavi? Esetleg a Fertő tó?

Összegyűjtöttünk 7 szuper bringás túrát, és egy 42 oldalas színes eBookba sűrítettük, amit automatikusan elküldünk Neked, ha feliratkozol hírlevelünkre

Sőt, van egy játékunk is, amivel 50 000 Ft-os vásárlási utalványt nyerhetsz!

Kattints, ismerd meg a játék részleteit!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza