Hogyan válasszunk kerékpárt?

2017.04.02. 12:10

Hogyan válasszuk ki az ideális kerékpárt a terep és a használat gyakoriságának függvényében? Melyik típust érdemes választani?

Ahogy beköszöntött a jó idő egyre többen pattannának bringára, és ez így nagyon rendben is van. Sokaknak viszont problémát okoz, hogy megtalálják az igazit, nekik szeretnénk egy kis segítséget adni a megfelelő kerékpár kiválasztásához.

A kép összetettebb, mint elsőre tűnik, sokkal több bosszúságot okozhat a rosszul kiválasztott bicikli, mint azt gondolnának. Nagyon sok kényelmetlenségtől kíméljük meg magunkat, ha körültekintően vesszük sorra a lehetőségeket. Nem beszélve arról, hogy felhasználási területtől függően árban is jelentős eltérések vannak az egyes kerékpártípusok között, így a megfelelő kerékpár kiválasztása a bosszúság mellett jelentős kiadásoktól is megkímélheti az embert.

Nézzük a legfontosabb szempontokat, melyek mentén érdemes kerékpárt választani!

Hogyan válasszuk ki a kerékpár típusát?

Ahhoz, hogy megtudjuk, melyik kerékpártípus ideális számunkra, első körben azt érdemes eldönteni, hogy milyen gyakran, milyen távon és milyen terepen készülünk azt használni.

Értelemszerűen, ha évek kihagyásával idén tavasszal akarunk bringára pattanni, akkor nem biztos, hogy a legprofibb kerékpárra van szükségünk. Így felesleges rögtön egy használt autó árát kiadni biciklire. Ráadásul akárcsak az autóknál vagy motoroknál, a versenygépek itt sem ideálisak a hétköznapi használat során. Akik komolyan foglalkoznak ezzel a sporttal, azoknak legalább 2-3, de inkább több kerékpárjuk is van, és nem a félmilliós versenygépet fogják elvinni mondjuk egy biciklitúrára, ahol teljesen más igénybevételnek lenne kitéve, mint amire való.

Alapvetően 4 kerékpártípust különböztetünk meg:

Az altípusokat is figyelembevéve azonban jóval több opcióból választhatunk (a teljesség igénye nélkül):

  • Városi
  • Tracking
  • MTB
  • Országúti
  • Cross Country
  • Enduro
  • Downhill
  • Freeride
  • Dirt
  • Trial
  • BMX
  • Fittness
  • Cross Trekking
  • Cyclocross
  • Fatbike

Szép kis kavalkád, ugye? Ráadásul az elektromos kerékpárokról még nem is beszéltünk. Szóval továbbra is adott a kérdés, hogy találjuk meg a számunkra ideális kerékpárt?

A tapasztalatunk azt mutatja, hogy a legtöbb igényt az alábbi kerékpártípusok kiszolgálják, így ezeket nézzük meg kicsit részletesebben:

MTB

mountain bike - a legelterjedtebb bicikli

A mountain bike talán a legelterjedtebb kerékpárfajta. Ahogy a neve is mutatja, hegyi terepre fejlesztették ki, ott működik a legideálisabban. A masszív váz, széles gumik, az alacsony áttétek mind-mind azt szolgálják, hogy nehéz terepen, akár hegyre felfele is tudjuk használni.

Aszfalton viszont ezek a tulajdonságok egyáltalán nem érvényesülnek, sőt inkább hátrányt jelentenek. A széles gumik, kis kerekek és az alacsony áttétek miatt kompromisszumot kell kötnünk a sebességben, a felépítés okán pedig a kényelemben is.

Ezt a típust szórják ki előszeretettel a nagyáruházak 20.000 Ft környékén, ám könnyen meglepetés érhet minket, mert az első ránézésre masszívnak tűnő, bóvli montain bike-ok még azzal a terheléssel sem birkóznak meg, mint gyerekorunk BMX-ei.

Egy minőségi alkatrészekkel szerelt középkategóriás MTB akkor lehet jó választás, ha bringánkat leginkább nehéz terepen készülünk használni, és jellemzően rövidebb távokat megyünk vele. Rövidebb távokon jó lehet “rohangászós” biciklinek, de ha túrázásra, vagy városi közlekedésre akarjuk használni, akkor találunk ideálisabb megoldást is.

 Össztelós fully mountainbike

 MTB, azaz mountainbike

Trekking biciklik

trekking kerékpárok

A Trekking kerékpárokat azoknak javasoljuk, akik elsősorban túrázásra szeretnék őket használni. Kialakításuk a monuntain bike-nál kényelmesebb ülőhelyzetet biztosít, így hosszabb távra is ideális választásnak bizonyulnak. Kerekei általában nagyobbak, így bicikliúton és országúton is gyorsabban tudunk velük tekerni.

A bicikliút aszfaltja mellett lazább köves, vagy homokos talajon is elboldogulunk velük, így nem okoz gondot, ha időnként elkalandozunk a túra alkalmával. Felépítésében a terep és a városi kerékpárok között helyezkednek el, valahogy úgy, ahogy autóban a városi terepjárók a terepjárók és a sima személyautók között.

Nagyon sok lehetőség van ebben a kialakításban, ráadásul a belépő szint ára sem túl magas, így kezdőknek is ideális választás lehet ez a típus.  Bővebb leírás a Trekking kerékpárokról

Cross Trekking bringák

cross trecking kerékpárok


A Cross Trekking kerékpárok a Trekkingek olyan altípusai, melyekkel nehezebb terepen is könnyen boldogulunk. Akkor érdemes ezt az opciót választani, ha túrakerékpárunkat többnyire terepen használnánk.

Ránézésére a típus inkább a MTB-ra hasonlít, igaz ez a felszereltségére is: jellemzően csomagtartó, sárvédő nélkül szerelik alapból az ilyen bringákat.  Bővebb leírás a cross trekking bringákról

Városi kerékpárok

városi kerékpárok

A városi kerékpárok nem tartogatnak túl sok meglepetést: városi, rövidebb távon történő használatra ideálisak. Mivel árkategóriában a városi bringák képviselik a legalacsonyabb szintet, ezért kezdőknek ideális opciók lehetnek.

A városi kerékpárok kialakításánál a kényelem az elsődleges szempont, így idősebbeknek sem okoz gondot a használatuk. A kormány, a nyereg, az ülőhelyzet ideális azoknak is, akik nem sportra, hanem közlekedésre használják a biciklit.

Érdemes arra figyelni, hogy sok városi kerékpár váltó nélkül - általában egy kényelmes áttéttel - van szerelve. Ha döntően sík terepen használjuk őket, akkor ez nem is jelent gondot. Viszont ha nap, mint nap emelkedőkre készülünk felkapaszkodni velük, akkor célszerű olyat választani, mely legalább 3 sebességes.  Bővebb leírás a városi kerékpárokról

Országúti bringák

országúti bringák

Pár éve reneszánszukat élték az országúti, vagy versenybringák és sokan nosztalgiából is ezt a típust választották.

Vékony gumija a váz és a kormány kialakítása a súrlódás és légellenállás minimalizálására van kihegyezve. Ezért ezek a kerékpárok a leggyorsabbak, legkönnyebbek, cserébe viszont sima aszfalton érdemes használni őket, mert a terepet nagyon nehezen viselik. A sebességnek megvan az ára: a terep tekintetében kötött kompromisszumokkal és a kezdőknek szokatlan testtartással fizetünk érte.

Tapasztaltabb bringásoknak ajánljuk ezt a típust, nekik is kizárólag (jó minőségű) aszfaltra. Kezdőknek nem feltétlenül ajánlott, egyrészt az ára miatt, másrészt azért, mert a koskormány is gyakorlatot kíván.  Bővebb leírás az országúti bringákról

Fittness kerékpárok

fittness kerékpárok

A Fittness kerékpárok ránézésére olyan országútira hasonlítanak, melynek kormányát egyenesre cserélték. Emellett vannak még különbségek: általában vastagabbak a gumik és némileg masszívabb kialakításuknak köszönhetően alkalmanként jobban bírják az ilyen bringák a terepet, mint az országútiak.

Ezt a típust azoknak ajánljuk, akik szeretik a sebességet és kerékpárjukat leginkább aszfalton használnák, de az országúti bringák kormányával nem akarnak megbarátkozni.  Bővebb leírás a fittness kerékpárokról

Cyclocross bringák

cyclocross bringák

A Cyclocross kerékpárokat leginkább a mountain bike-ok és az országúti kerékpárok szerelemgyermekeként lehet értelmezni. Kialakításuk magán hordozza mindkét típus jellemzőit. Ránézésre inkább az országúti bringákra hasonlítanak, kialakításuk azonban jóval masszívabb azokénál.

Jellemzően akadályokkal tarkított, közepesen nehéz terepen versenyeznek a típussal. versenyzésre, sportolásra ideális választás, azonban hosszabb távon - mondjuk egy túra alatt - hamar kényelmetlen lesz. Így szintén tapasztaltabb bringásoknak ajánljuk, olyanoknak, akik valóban kihasználják tulajdonságait.  Bővebb leírás a cyclocross kerékpárokról

Áttekintés

Az alábbi táblázatba összeszedtük, hogy a terep és felhasználás alapján kinek melyik típus között érdemes kerékpárt választani, a típusra kattintva pedig rögtön látható aktuális kínálatunk is:

terep/felhasználás

hobbi

túra

sport

könnyű terep

Trekking

Cross Trekking

MTB, Cyclocross

nehéz terep

Cross Trekking

Cross Trekking

MTB

aszfalt

Fittness

Trekking

Országúti

város

Városi, Fittness

Trekking

-

Bizonytalan vagy? Kérdéseid vannak?

Hívj munkaidőben vagy írj nekünk, megválaszoljuk kérdésed vagy akár online is bemutatjuk Neked az általad kinézett bringát.

 Kockázatmentes vásárlás

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Részletfizetés

Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 




Email marketing by NeoSoft

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza