Országúti kerékpár avagy versenykerékpár

2019.02.20. 13:59

Az elkövetkező hetekben, egészen a tavaszi szezonkezdésig, minden héten bemutatunk egy kerékpár típust, hogy el tudd dönteni, hogy Neked milyen kerékpár való. Az előző héten a városi kerékpárról írtunk, nézzük most az országúti bringák fontosabb tulajdonságait. 

Az országúti kerékpárok története

Az országúti kerékpár, közismertebb nevén versenykerékpár a ma használt biciklitípusok közül a leghosszabb múltra tekint vissza. Olyan kerékpár, amit országútikerékpár-versenyzésre terveztek a Union Cycliste Internationale (UCI) által előírt szabályoknak megfelelően.

A versenybicikliket sebességre és manőverezhetőségre tervezik, bár a hangsúly egyértelműen a sebességen van.

A versenykerékpár jellemzői

Az országúti kerékpár versenyzésre tervezett. Jellemzője, hogy vékony, nagy átmérőjűek a kerekei, keskenyek a gumijai, és koskormánya van.

Két fő csoportja van: az univerzális országúti versenykerékpárok, melyek az időfutam kivételével minden országúti versenyformában megállják a helyüket, valamint az aero versenykerékpárok, melyek általában merevebbek és minden esetben kicsit aerodinamikusabb felépítésüek, és aerodinamikusabb pozíciót is lehetővé tesznek az univerzális versenykerékpárokhoz képest. Utóbbiak adott versenyszituációban, amikor centiméterek, és másodpercek számítanak, hozzájárulhatnak egy versenyző jobb teljesítményéhez.


Nemzetközi országúti kerékpárversenyekről szerintünk már mindenki hallott, lehet, hogy Te rendszeres nézője is vagy a a Tour de France-nak, vagy a Vuelta, Giro d'Italia-nak.

 Hol, mire használjuk az országúti kerékpárt?

Az Országúti kerékpárok olyan aszfaltra tervezett kerékpárok, amelyek verseny, vagy sportszerű felhasználásra lettek kifejlesztve. A speciális versenyszámoknak, és a kerékpárgyártók sok éves fejlesztéseinek köszönhetően, ma már nem kell kompromisszumot kötni kényelem, sebesség vagy súly terén.

 Országútikerékpár méretek

Vázméret meghatározása

Magasság       Javasolt vázméret
cm                     hüvelyk (inch) méret
148 - 158         13" - 14"     XS
158 - 168         15" - 16"     S
168 - 178         17" - 18"     M
178 - 185         19" - 20"     L
185 - 193         21" - 22"     XL
193 - 198         23" - 24"     XXL

Neked melyik méret kell?

Ha rendeled a bringát, az átlépési magasságából tudsz következtetni a jó méretre. Ennek menete: lehetőleg cipő nélkül szoríts a lábad közé a lehető legmagasabb ponton egy könyvet, vagy partfis nyelet, és mérőszalaggal mérd le a föld és a könyv, vagy partvisnyél  teteje közti távolságot.

Ha van lehetőséged személyesen választani, állj a nyereg elé, s emeld meg lábaid között a vázat. Városi használatú kerékpárnál kb 4-5 cm-re emelkedjen el az első kerék a földtől.  

A méretválasztáshoz olvasd el korábbi cikkünket, vagy kérdezz meg bennünket, segítünk!

 Mikor válassz versenykerékpárt?

Nem a családos emberek kerékpárja. Hosszabb, aszfaltozott távokat érdemes megtenni vele, ahol magányosan, vagy egy hozzánk hasonló kerékpárossal lehet nagy sebességgel falni a kilómétereket, égetni a kalóriát, élvezni a tájat és a haladást.

Ez lehet hétvégi túra, hobbi sportolás, egy komfort országúti bringát erre találtak ki, és kényelmesebb is a klasszikus versenykerékpárokhoz képest. Ilyenkor nem hajt az eredménykényszer, ráadásul jobb hangulatban is fogsz tekerni, mert egy kevésbé hajló gerincű üléspozícióban kevésbé érzed megterhelőnek a túrát, inkább a szabadság, a kikapcsolódás érzése dominál.

Ugyanúgy, ahogy a mountain bike-ok között a különböző vázgeometriájú, vagy csillapítású bringák alkalmasak versenyzésre, maratonozásra, vagy éppen túrázásra, az országúti bringák között is megvannak ezek a csoportok, még akkor is, ha a laikusok számára sokkal jobban hasonlítanak egymásra a „versenybringák”, mint a hegyikerékpárok.

Tudatosan kell tehát választani, hogy leendő sportszerünk minél jobban megfeleljen céljainknak, nem pedig később megszokni azt, ami esetleg nem is optimális számunkra. Ehhez az első lépés, hogy tisztában legyünk vele, milyen kategóriák léteznek.

 Versenybringa árak a MangoBikenál

A Mangobikenál  131 800 Ft - 1 850 000 forint között találsz országúti kerékpárokat.

országúti verseny kerékpár

Ez a gyönyürű Merida Ride Disc Adventure 2017 most 24%-os kedvezménnyel kapható.

 Versenykerékpár márkáink



 Egy szuper videó, ami bemutatja a city bringát

Kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Címkék

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza