Profi tanácsok hobbi bringások számára - a nyári melegben!

2021.07.26. 15:05

Ha összehasonlítanánk egy 2021-es “átlagos” nyári hétvége látványát egy tíz évvel ezelőttivel, az egyik legfeltűnőbb különbség a biciklisek száma lenne! Bringa itt, bringa ott!

Elképesztő, mekkorát nőtt a kerékpározás népszerűsége (kicsit most divat is lett), aminek mi persze nagyon örülünk. De hogy ennek a nagyszerű sportnak és szórakozásnak mindenki csak a legjobb oldalát élvezhesse, összegyűjtöttük a profi bringások legjobb tanácsait - kifejezetten a nyári melegben való tekerésre vonatkozóan!

Felkészültél a nyári “időszámításra”?

Csak nyisd meg kedvenc közösségi appodat, és láthatod: egyre több ismerősöd pattan nyeregbe, hogy a négy fal közül kimozdulva a szabadban, a friss levegőn mozogjon. Mielőtt azonban hosszabb kerékpártúrára indulnánk a nyári hőségben, érdemes meghallgatni, mit tanácsolnak a tapasztalt bringások! 

Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy mik azok a felszerelési tárgyak, eszközök, amiket kivétel nélkül minden alkalommal magukkal visznek a rutinos bringások!
Nézzük, hogy mit tanácsolnak most a nyári hónapokra!

A kulacs egyetlen útról sem hiányozhat!

Annyira evidens, mégis sokan elfelejtik: az első szabály, hogy  gondoskodj a folyamatos folyadék-utánpótlásról! A hőségben ugyanis a szervezetünk fokozott izzadással próbálja megoldani a hőszabályozást, amellyel rengeteg folyadékot veszíthetünk. Tudod mennyit? Nyáron mozgás közben akár 2-3 litert is óránként! A rekord egyébként, amit hivatalosan mértek 5 liter vízveszteség volt egy óra alatt. Ez azért veszélyes, mert ha speciel nem vagyunk profi sportolók, akkor a szervezetünk nagyjából 0,8-1,2 liter folyadékot képes felvenni óránként. Tehát könnyű kiszámolni, hogy a fokozott izzadás miatt eleve vízdeficitben vagyunk, ha pedig még el is mulasztjuk a folyamatos folyadék-utánpótlást, akár 2 óra bringázás után is úgy felborulhat a szervezet vízháztartása, hogy ájulás lesz a vége. 

Gondolj az elektrolitokra is!

Ráadásul nem is csak a vizet kell pótolni, mert az izzadsággal fontos ásványi anyagok is távoznak. Pótolni kell az elvesztett elektrolitokat: vagyis leginkább a nátriumot, káliumot, egyéb kloridokat, és a magnéziumot. Ha túl sok sima vizet iszol, az elektrolitokat szinte kimosod a sejtekből. Ha viszont túl sok az elektrolit és kevés a folyadék, a sejtjeid minden testben lévő folyadékot felszívnak, hogy helyreálljon az egyensúly, tehát rövid idő alatt iszonyú szomjas leszel.Ha káliumot, kalciumot, nátriumot és magnéziumot tartalmazó izotóniás italt viszel magaddal, elkerülheted a fájdalmas izomgörcsök kialakulását, a koncentrációs képességed lanyhulását és a teljesítményed csökkenését is.

Figyelj oda a ruházatra is!

Ha országúton szeretnél tekerni, válassz egy világosabb színű, vékony anyagból készült, légáteresztő nyári biciklis mezt! Az ujjatlan felsőket nem ajánljuk, mert ha ilyet viselsz, a vállaid hamar leéghetnek. (Egy 30-as faktorszámú krém is csak 30 percig véd!) És akármekkora is a nyári hőség, mindenképpen viselj sisakot! Ma már a legtöbb sisak rendelkezik rovarvédő hálóval, szerintünk erre kifejezetten érdemes ügyelni. Országúton, nagyobb tempónál egy darázs, ha bekerül a sisak alá… nos, ezt senkinek nem kívánjuk!

Napszúrás ellen jól jöhet egy vékony, fehér bringás sapka is a sisak alá, amit indulás előtt be is vizezhetsz. A fedetlen testrészeket természetesen vízálló naptejjel kell bekenni, a szemedet pedig védd UV-szűrős sportnapszemüveggel

Ha hosszabb túrára indulsz, készíts be egy esőkabátot is, hiszen bármikor elkaphat egy futó zápor, de a dzseki egy hosszú, lejtős szakaszon is jól jöhet, hogy a menetszélben meg ne fázz! 

Válassz minőségi felszerelést!

Ha a bringázást elsősorban az élményért választod és nem a küzdelmes fizikai teljesítményért, akkor jó szívvel ajánljuk a MangoBike kínálatában szereplő, kiváló minőségű elektromos kerékpárokat is! Egy megfelelően beállított, pedálrásegítéses elektromos bringa rendkívüli módon megkönnyítheti az életedet. Sokkal kisebb terhelés mellett hozhatod ki a túrából a maximumot. Ma már hihetetlen nagy a választék ebben a szegmensben is: a városi és trekking modellektől kezdve az országútikon át egészen a legkeményebb hegyi terepre való mountikig mindenféle célra találsz elektromos rásegítéses verziót is. 

Elektromos bringák állami támogatással!

Ha még nem találtál rá a Neked való elektromos modellre, nézd meg akciós ajánlatainkat is! Sőt, az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására állami támogatást is igényelhetsz. A támogatás mértéke nyomatékszenzoros kerékpár esetén a beszerzés időpontjában érvényes legfeljebb bruttó 1.200.000 Ft-os eladási ár maximum 50 százaléka, de legfeljebb 180.000 forint lehet.

Ha szeretnél állami támogatással venni elektromos bringát, mindenképp keress fel minket! Sajnos nem túl egyszerű az ügyintézés - de SEGÍTÜNK! :) 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.




Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza