Hogyan készüljünk fel az őszi bringázásra?

2021.10.25. 14:17

Ugyan van, aki októberben már “szögre akasztja” szeretett kerékpárját, de mi örömmel látjuk, hogy évről-évre egyre többen vannak, akiknek a bringázás iránti hűsége (stílszerűen szólva) “kiállja az idő próbáját”!

Sőt, számos biciklirajongóval beszélgettünk már, akik kifejezetten “az év legbicajosabb évszakjának” tartják az őszt. Hogy miért? Főleg, mert nem tűz már a nap, nem lehet leégni, kiszáradni, sőt a friss és hűvösebb levegő egyenesen élvezetessé teszi a “melósabb” vagyis a nagyobb fizikai igénybevétellel járó tekerést is. 

A másik fő érv kifejezetten egészségügyi. A hűvösebb időszakban a szabad levegőn végzett sportolás természetes módon erősíti az immunrendszerünket. Így az őszi, téli időszakban, még az újult erővel támadó korona-, influenza-, és egyéb vírusokkal szemben is jobban védettek lehetünk, könnyebben elkerülhetjük a betegségeket.

És persze vannak olyanok is, például a mi kilométergyűjtő csapatunk is ilyen, akik egész egyszerűen nem bírnak és nem is akarnak leállni!

Kerékpáros ruházat - hatalmas választékban

Érdemes azonban felkészülni a váratlanul feltámadó szélre, az esőre és persze a jóval alacsonyabb hőmérsékletre. Nagyon fontos, hogy a megfelelő ruhában biciklizz, hogy minden rendben legyen. És persze saját egészségünk mellett ilyenkor a kerékpárunk “védelmére” is illik nagyobb hangsúlyt helyezni.

Szerencsére ma már a különféle gyártók jóvoltából elképesztő választék van őszi és kifejezetten téli biciklis felszerelésekből, ruhákból, kiegészítőkből is. A bőség tengerében persze könnyen eltapsolható egy havi fizetés is, de van jó hírünk: segítünk okosan válogatni! :) Néhány jó minőségű alapdarab beszerzése anyagilag nem fog megterhelni, mégis hatványozott mértékben emeli a kerékpározás élményét.

Az első kérdés: milyen stílusban tekersz?

Talán meglepő, de az első kérdés, amit tisztáznod kell ​​a megfelelő ruházat kiválasztásához, hogy milyen stílusú, intenzitású edzést/tekerést tervezel.

Egy hosszú, alapvetően állóképességi jellegű edzésre melegebben érdemes öltözni. Egy spintekkel vagy emelkedőkkel tűzdelt etapra viszont inkább lazábban, rétegesebben. Érdemes tudni, hogy nagyjából a leadott teljesítmény háromszorosát adjuk le hőenergia formájában – ezért is érezzük a magasabb inzenzitás során, hogy jobban kimelegszünk.

Ökölszabályként jegyezzük meg: kb. 10 fok alatt már teljesen más ruházat szükséges a biciklizéshez! 10-12 fok felett még kiegészíthetjük a nyári ruházatot egy térd- vagy karmelegítővel, esetleg kesztyűvel, de alatta már csak a kifejezetten hidegebb időre való ruházatban tekerjünk!

Fontos különbség az átmeneti és téli ruházat között a vastagság mellett a szélállóság és a „vízlepergető” hatás is. Míg az átmeneti ruházat esetén ez csak bizonyos részekre korlátozódik (pl. nadrág esetén csak a térd és comb felületre), addig a téli ruházat esetén a teljes felületre. Vannak olyan biciklisnadrágok, melyek vesetájékon extra hőszigeteléssel, a térdnél pedig extra szélálló réteggel rendelkeznek. Ezek már mínusz fokos tartományokban is megfelelő védelmet nyújtanak.

Gondolkozz rétegekben!

Az átmeneti szezonban az az egyik legnagyobb kihívás, hogy előre lehetetlen megjósolni, milyen idő lesz, mialatt biciklizünk. A réteges öltözködésnek köszönhetően viszont ruházatunkon akár menet közben is lehet módosítani. Az egyes ruhadarabok közötti levegő segít megtartani a meleget, és egyenlően szét is teríteni azt.

Mango Tipp 1.: Figyelj a maghőmérsékletre! A maghőmérsékletünk alapvetően meghatározza, hogy a végtagjaink melegen tudnak-e maradni. Ezért megfelelő aláöltözet nélkül a legjobb kesztyű és zokni sem tud segíteni.

Mango Tipp 2.: Ne öltözz túl! Tapasztalatból mondjuk, a legnagyobb hiba a kezdőknél a „túlöltözés”. Jegyezd meg, hűvös időben akkor vagy jól öltözve, ha indulást követően az első 5-10 percben még kicsit dideregsz. Jó tipp lehet a megfelelő ruházat mellett az átmeneti időben a különböző melegítőkrémek használata is.

Mango Tipp 3.: Kerüld a pamutot! Ahogy mi mondjuk: no cotton! A pamutnak nagyon nagy a nedvszívó képessége, a súlyának a háromszorosát is fel tudja szívni, ezért egy 3-400 gr-os pamut blúzból egy óra után már akár 1,5 kg-os teher is könnyedén lehet.

Mango Tipp 4.: Feszüljön a cucc! Legyen akár már-már a kényelmesség határán táncoló, de fontos, hogy minél jobban feszüljön az öltözet a testünkre. Így gyorsabban el tudja vezetni a nedvességet, és nem tud aláfújni a szél.

Ne feledkezz meg a részletekről sem!

Válogass webshopunkban! Az alapvető őszi-téli ruhadarabok mellett számtalan egyéb kiegészítőt, pl. kesztyűt, kamáslit, csúszásmentes pedált, esővédő huzatot, de még az utánfutóra tehető esővédő burkolatot is választhatsz, és ne feledkezz meg a lámpákról és a sárvédőkről sem!
Ha így teszel, akkor már csak egyetlen jótanácsunk van: Élvezd az utat minden nap, let’s go Mango!

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza