Hogyan eredhetsz a mountain bike-os olimpikonjaink nyomába?

2021.08.09. 15:18

A tokiói olimpia hegyikerékpár versenyén idén is volt magyar induló, mind a férfiak, mind a nők mezőnyében. Ráadásul az alig 18 éves Vas Kata Blanka, üstökösként berobbanva, az elképesztő sikernek számító 4. helyet szerezte meg, korábbi világkupa győztesek sorát megelőzve.

Bízunk benne, hogy ez további lökést ad ennek a nagyszerű sportnak a hazai népszerűségéhez! Vas Kata Blanka példája is igazolja, hogy nem csak az alpesi országok versenyzői érhetnek el világra szóló sikereket ebben a fantasztikusan látványos sportágban, hanem akár egy hazai sportoló is!

Szeretnéd Te is kipróbálni magad valódi hegyi terepen? 

Kedvet kaptál a hegyi kerékpározáshoz? 

Mi is az a mountain bike?

Ahogy azt ebben a cikkünkben is olvashatod, a mountain bike olyan, kifejezetten terepre tervezett kerékpár, amellyel bátran elhagyhatod a szilárd- és sík burkolatú utat. Fő jellemzője a széles, egyenes kormány, a teleszkópos villa és váz, a ballonos, bütykös mintázatú gumik, valamint az ultraerős váz.
Mountain bike-ot annak érdemes választani, aki valóban kemény terepen, köves, gyökeres ösvényeken, kimondottan meredek lejtőkön és emelkedőkön is bringázna, így ki tudja használni a ballonos terepgumikat és az extra csillapítást. Szögezzük le: a kemény terep alatt nem a kertekhez vezető földutakat értjük, vagyis falusi makadámos utak, döngölt erdei ösvények, vagy a dimbes-dombos terep még egyáltalán nem indokolják a hegyikerékpár használatát, ezekre bőven elég egy cross, trekking, vagy gravel bringa is.
A hegyi kerékpároknál a kerékméret lehet 27,5"-os, ami technikásabb terepre való, vagy 29"-os, ami inkább túrásabb, de léteznek a +-os méretek is, amik az extrém felhasználásra lettek kifejlesztve. A drágább modellek már a legmodernebb, karbon technológiával készült szuperkönnyű vázakkal és különlegesen strapabíró egyéb alkatrészekkel vannak felszerelve.

Hogyan tekerjünk hegynek fel?

A hegyi kerékpározás egyik legfontosabb eleme és skillje a felfelé tekerés. A teljesítményt nagyban befolyásolja az, hogy sikerül-e megválasztani a helyes pozíciót. Általános szabály az, hogy amikor csak lehet, maradj ülve. Hogyha felállsz, ugyanis már nemcsak tekerni kell, hanem a testsúlyod egy részét is tartani, így hamarabb elfáradsz. De az sem mindegy, hogyan ülünk a nyeregben. Ha túlságosan elöl van a testsúly, akkor a hátsó kerék pörög ki, ha pedig túl hátul, akkor az első emelkedhet el a talajtól. Mindkét esetben csúnyát lehet esni.
Az egykerekezés elkerüléséhez a felsőtesteddel próbálj lefelé és előrefelé nyomulni. Koncentrálj arra, hogy az állad közelítsd a stucnihoz. Ezt a pozíciót láthatod a profiknál is! Előredőlés során a fenék izmai is jobban igénybe vannak véve.


Lefelé menetnél érdemes lehet a kormány végén elhelyezhető bikaszarv-formájú kapaszkodót is használni, ez segít, hogy jobban elnyújtózkodj. Így könnyebben tágul a tüdő, kellemesebb a lihegés.


Válts időben!


A másik kulcsfontosságú képesség, amit a hegyi kerékpározásban el kell sajátítanod: a váltás. Nem szabad akkor váltani, amikor már nagy erővel taposod a pedált. Ez tönkreteheti a fogaskoszorút, elszakíthatod a láncot is, és rengeteg energiát elvisz. Még az emelkedő előtt, a könnyen tekerhető szakaszon kell megválasztani a helyes áttételt. Hogyha a középső lánckeréken vagy már, és kifogyóban vannak hátul a nagy fogaskerekek, idejében válts le nagymamába (a legkisebb lánckerékre).


Tippünk neked: CANNONDALE TRAIL 3 SE


Ha szívesen a nyomába erednél mountain bike-os olimpikonjaink teljesítményének, először is egy jó MTB-bringára lesz szükséged. Az alábbi videóban munkatársunk egy Cannondale Trail 3 SE modellt mutat be, amely ideális arra, hogy kezdőként belevágjunk ebbe a nagyszerű kalandba! Felkészültél? Akkor irány a hegyi kerékpározás!

Jó tudni:

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza