3 erdei kerékpártúra most tavaszra

2020.03.26. 23:41

Ebben a cikkben szeretnénk olyan bringatúra célpontokat bemutatni nektek, amelyek a tavasszal, de akár már a tavaszias időjárásan is teljesíthetők. A lista a teljesség igénye nélkül készült, így ha van olyan túra, amit javasolnátok, akkor nyugodtan küldjétek el nekünk. Az útvonalak bejárásához ajánlott kerékpárok a gravel bringák.

Anna-laki gravel túra (Pilisbike)

Kellemes, gyakorlott kerékpárosoknak meglehetősen könnyű, de élvezetes kerékpárút Nagykovácsiból Hidegvölgyig, meg vissza, Anna-lak érintésével. Az útvonal bejárásához ajánlott kerékpárok a gravel bringák, tökéletes választás erre a terepre.

graver kerékpártúra

  • Hossz: 17 km
  • Szintemelkedés:440 méter
  • Nehézség: közepes
  • Hely: Magyarország, Pilis

ITINER

  1. Nagykovácsiból, a Takarékszövetkezet elől indulunk. A templom után jobbra fordulunk a Kossuth Lajos utcára, majd 400 méter múlva balra térünk le.
  2. Itt szinte rögtön le kell térnünk a dózerútról a jobbra lévő, egynyomsávos földútra, kövessük a PB9 jelzést.
  3. Rövidesen széles és jó minőségű dózerúton, igazi gravel környezetben tekerhetünk, laza emelkedővel, ami aztán hamarosan lejtőzésbe torkollik.
  4. Elég hamar elérkezünk az Anna-laki vadászházhoz. Továbbra is követjük a PB9 jelzést.
  5. Egy hosszabb lejtőzést követően elérkezünk Hidegvölgyre, ahol akár az Erzsébet büfében meg is pihenhetünk, majd ugyanezen az útvonalon térünk vissza a kiindulási pontunkhoz. A mászás nagy része így a túra második felére fog esni.

Zsíros-hegyi gravel útvonal (Pilisbike)

Erőt próbáló kerékpáros útvonal, de a nehézségeket kárpótolja az élménye, amit nyújt. Tökéletes útvonal, ha gravel bringávall szeretnéd teljesíteni a távot. (egy rövid homokos szakasztól eltekintve). Kiadós, technikás mászásokkal tűzdelt útvonal, idilli, nyugtató környezetben.

 Az útvonal a Pilisbike kijelölt útvonalai közé tartozik, de

  • a jelölés sok helyen hiányos, 
  • ezért gps track nélkül jelentős hátrányból indul, aki követni akarja. 



  • Hossz: 31 km
  • Szintemelkedés: 750 méter
  • Nehézség: közepes (néhol nehéz)
  • Hely: Magyarország, Pilis

ITINER

  1. Nagykovácsiból, a Takarékszövetkezet mellől indulunk a Keskeny közön keresztül, követve a PB8 jelzést (végig ezt követjük).
  2. A Bánya utcában lyukadunk ki, majd hamarosan megkezdjük a mászásunkat a Zsíroshegyi úton. Az út tetején a sorompó mellett átgurulunk a földútra.
  3. Itt csak rövidet kanyargunk, majd egy tisztásra érkezünk, sok-sok elágazással. Itt hiába kerestük, nem találtunk jelzést. A jobbra legközelebbi utat válasszuk, majd megérkezünk a Turista útra. Ezen lezúzunk, majd balra a Kálvária sétányon folytatjuk az utat.
  4. A Hidegkúti úton elhagyjuk Nagykovácsit és föld úton jutunk el Solymárig. Itt a hivatalosan kijelölt útvonal átvisz minket a főúton, majd egy kis földúton keresztül lejtőzünk és gyönyörködünk a tájban.
  5. A lejtő végén balra kanyarodunk, visszatérünk a településre. Itt sem találtunk jelzést, de keresztezve a főutat másztunk a József Attila utcán, majd jobbra a Dózsa György úton keresztül elértük a Párkány utcát, ahol már találtunk jelölést. Ezen az úton haladva (többször nevet vált) kiérünk a településről és egy sorompónál jobbra kell lefordulnunk egy egynyomsávos ösvényre (ez jelölve van, de azért figyelni kell).
  6. Egy kis erdei tekerés után átjutunk Pilisszentivánra, majd rövidesen egy kellemetlen, homokos szakasz következik. Szerencsére kikerülhető a balra lévő kerítés mentén, de azért pár kilométer comberősítésre számíthatunk a homokban.
  7. Az Ördögoltár előtt balra egy egykori lőtér nyomait nézhetjük meg. Ezután kell élesen balra kanyarodnunk, ezt jelzés is mutatja majd.
  8. Hosszú szakaszon gurulhatunk, kevés mászás, sok lankázás jellemző ezen a részen, keskeny és széles szakaszok váltogatják egymást. Előfordulnak nagy köves lejtőzések is, ahol könnyű gravel bringával felütéses defektet elszenvedni.
    TIPP: érdemes óvatosan gurulni vagy keményre fújt gumival nekiindulni a túrának. Egy tisztásra érkezünk, itt balra haladunk tovább.
  9. Az útvonal végére jut a technikás, köves emelkedő, ahol ügyességre és erőre is szükség lesz, no meg kitartásra is.
  10. Az emelkedő végén megkapjuk a  jutalom panorámát, majd innen begurulhatunk Nagykovácsiba és jöhet a jól megérdemelt sütizés/fagyizás.

Pilisi bortúra gravel útvonal (Pilisbike)

A Pilisbike kijelölt útvonalai közül az egyik legélvezetesebb, illetve legjobban jelölt kerékpáros túraút gravel kerékpárokhoz, Piliscsaba-Klotidliget és Piliscsév vasútállomások között. 

  • Az útvonal első felében letudjuk a két komolyabb mászást, 
  • utána végig öröm tekerés vár ránk. 

Az útvonal bejárásához ajánlott kerékpárok a gravel bringák, tökéletes választás erre a terepre.


  • Hossz: 24 km
  • Szintemelkedés: 411 méter
  • Nehézség: közepes
  • Hely: Magyarország, Pilis

ITINER

  1. Piliscsaba Klotildliget állomástól indul az útvonal, a Május 1. és a Szántói utca sarkán találhatjuk a Pilisbike tájékoztató táblát. Itt a Szántó utcán követjük a PB7 jelzést, egészen az Iluska forrásig. Az első és talán a nehezebb emelkedőt itt le is tudhatjuk.
  2. Az Iluska forrástól Pilisszántóig a PB6 jelzést kell követni. Kellemes erdei útvonalon tekerhetünk, időnként akadályokra is számítani lehet pl. kidőlt fák.
  3. Pilisszántón a főútra visz a jelzés, ami többek között annak köszönhető, hogy ennek mentén is van egy Pilisbike P+B parkoló. A Kossuth Lajos utca egy fincsi emelkedő, de legalább nem technikás.
  4. Pilisszántó után balra kanyarodunk újra murvás útra, közel haladunk el a Pilisszántói Szikla Színház és a Pilisi Boldogasszony Kápolna mellett, de a Mészégetők Kútját közvetlenül is érintjük. Innentől a PB12 jelzést követjük.
  5. Élvezetes, lankás lejtőn haladunk Klastrompusztáig, innen pedig egyre jobb minőségű aszfaltúton gurulunk le Kesztölcre (itt nyer igazán értelmet a "bortúra" elnevezés)
  6. Kesztölc végén egy éles balossal példaértékű gravel szakasz következik. Kellemes, nagyjából nulla lejtésű úton suhanhatunk át Piliscsévig
  7. Piliscséven keresztül gurulva egy kerékpárúton jutunk el túránk végéhez, a piliscsévi vasútállomáshoz.

Tipp: mivel az útvonal kezdete és a vége is vasútállomásnál van, így  meg lehet oldani vonattal való lejutást. A két végpont közötti alig tíz kilométeres távot a 10-es úton, vagy a kék jelzésű, meglehetősen homokos útvonalon is meg lehet tenni.

További hasznos információk a Gravel bringákról, kattints a linkre: Gravel kerékpár

Így használd a bringád koronavírus-járvány idején

így bringázz koronovírus-járvány idején

Ezzel segítjük most a vásárlásod:

  Maximális óvintézkedés, és higiénia (link)

   Kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz!


Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Forrás: 

  1. https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/anna-laki-graveltura-pilisbike/
  2. https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/zsiros-hegyi-gravel-utvonal-pilisbike/
  3. https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/pilisi-bortura-gravel-utvonal-pilisbike/

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza