Trekking avagy túra kerékpár

2019.01.29. 15:54

Az elkövetkező hetekben, egészen a tavaszi szezon kezdésig, minden héten bemutatunk egy kerékpár típust, hogy el tud dönteni, hogy Neked milyen kerékpár való. Az előző héten az össztelós Fullyról írtunk, most a trekking avagy túra kerékpár a soros.

A trekking avagy túra kerékpár története

A mountain bikeok egyedfejlődéséről korábbi cikkünkben találtok érdekes részleteket.

Az 1990-es évek óriási fellendülést hoztak a hegyi kerékpározásban. A kerékpárokat már nem csak garázsokban szerelték össze, hanem nagyvállalatok gyártották Tajvanon. Még szupermarketekben is lehetett hegyi kerékpárt kapni. Hajtott villákkal és a hátsó kerekeken lengéscsillapítóval is kísérleteztek. A kerékpárokat különböző igényekhez igazították, terepre, lejtőre, ugrásra és egyéb szakágakra, – például szélsőséges freeriding-ra – is készültek kerékpárok. Egymás után nyíltak úgynevezett kerékpárparkok, ahol a bringások felvonóval juthattak a hegytetőre, természetesen a bringájukkal együtt.

A hegyi kerékpározás először 1996-ban Atlantában (USA) szerepelt a nyári olimpiai játékokon, összesen 38 férfi és 27 női résztvevővel. Bart Brentjens és Paola Pezzo voltak a sportág első aranyérmesei.

A trekking kerékpár jellemzői

Kényelmes vázgeometria, csomagtartó, és súlyos csomagok elhelyezésére alkalmas váz a jellemzője. Ötvözi a sportot a kényelemmel. Szilárd burkolatú, esetleg föld- vagy murvás útra való. Emelkedők nem okoznak akadályt, mindaddig, amíg szilárd burkolat van a kerék alatt.

Vázgeometriája stabil és kényelmes, magas építésű, erős vázzal. Nagy átmérőjű kerekek, kevéssé ballonos, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal a kis gördülési ellenállás érdekében.

Felszereltségében a kényelmet szolgálja a kissé hajlított kormány, rugós nyeregcső, állítható kormányfej. Jellemző felszereltsége a csomagtartó, sárvédő, láncvédő, újabban első teleszkóp és tárcsafék. Első ránézésre: magas váz, csomagtartó, sárvédő, enyhén hajlított kormány, esetleg rugós nyeregcső és állítható kormányfej.

 Hol, mire használjuk trekking bringánkat?

Elsősorban kirándulásra, túrázásra való, de mindennapi közlekedésre is alkalmas kerékpártípus.

 Trekking kerékpár méretek

Vázméret meghatározása

Magasság       Javasolt vázméret
cm                     hüvelyk (inch) méret
148 - 158         13" - 14"     XS
158 - 168         15" - 16"     S
168 - 178         17" - 18"     M
178 - 185         19" - 20"     L
185 - 193         21" - 22"     XL
193 - 198         23" - 24"     XXLNeked melyik méret kell?

Ha rendeled a bringát, az átlépési magasságából tudsz következtetni a jó méretre. Ennek menete: lehetőleg cipő nélkül szoríts a lábad közé a lehető legmagasabb ponton egy könyvet, és mérőszalaggal mérd le a föld és a könyv teteje közti távolságot.

Ez a te átlépési magasságod. MTB kerékpár esetén szorozd meg az átlépési magasságot 0,57–tel, és megkapod a vázméretet centiméterben.

Ha van lehetőséged személyesen választani, állj a nyereg elé, s emeld meg lábaid között a vázat. Terephasználathoz kb. 10 cm-nyit kell tudni megemelned, városi használatú kerékpárnál kb 4-5 cm-re emelkedjen el az első kerék a földtől.  

A méretválasztáshoz olvasd el korábbi cikkünket, vagy kérdezz meg bennünket, segítünk!

 Mikor válassz trekking kerékpárt?

A trekking túra kerékpárt, míg a crosstrekking sportos túrakerékpárt jelent. Különbségek a felszereltségben vannak, amely alkalmazkodott a felhasználók igényeihez. Míg a trekking bringát teljesen felszerelték (csomagtartó, világítás, sárvédők stb.), addig a crosstrekkinget nem – mivel ezzel általában csillagtúrára megy az ember, és főleg NEM aszfalton (50 – 50 % -os felhasználás mellett már inkább a crosstrekinget válaszd!).

 Trekking bringa árak a MangoBikenál

Webáruházunkban a legolcsóbb mountainbike jelenleg 65.000 Ft, míg a legdrágább 450.000 Ft.

 Trekking márkáink

 Egy szuper videó, ami bemutatja a trekking bringát

Kockázat mentes vásárlás

Ez ugyan nem egy biztosítás, de a Te vásárlásodat biztonságossá, ahogy mi szoktunk mondani, kockázatmentessé teszi. Nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza