Népszerű biciklis túrák nyárra VI.: Sportos vízimádóknak körbetekerés a Velencei tónál

2018.08.14. 11:24

Némelyikünk számára rövidnek tűnhet ez az útvonalhossz, de ha kényelmesen szeretnénk kerékpározni és szétnézni a környéken sok pihenőt beiktatva, akkor csinálhatunk belőle egész napos programot is.

  • Honnan indul: Velence
  • Hol a vége: Velence
  • Hány kilométer: 35
  • Mennyi idő alatt körbe tekerni: kényelmesen 3-4 óra alatt
  • Kinek ajánljuk: akár gyermekes családnak is
  • Milyen az út: kényelmes, kijelölt kerékpárút végig

Némelyikünk számára rövidnek tűnhet ez az útvonalhossz, de ha kényelmesen szeretnénk kerékpározni és szétnézni a környéken sok pihenőt beiktatva, akkor csinálhatunk belőle egész napos programot. Ha pedig a sportosság jegyében választanánk ezt a túrát magunknak, akkor sem fogunk csalódni, mert egy jó bringázás után még egy jó úszást is bevállalhatunk, mindezt pár óra időtartamon belül. 

A fürdőruhát és a fényvédő krémet semmiképpen se felejtsük otthon, még ha nincs is szándékunkban fürdeni, mert a napfényben csillogó víz látványa és a fürdőzők sokasága lehet, hogy el fog bennünket csábítani. Nem véletlenül nevezik a velencei tavat a „napfény tavának”, hiszen nagyon sok itt a napsütéses órák száma. Bárhol is állunk meg az út során, gondoskodjunk bringáink biztonságáról is.

Ha nem tudjuk megoldani autóval a bicajok szállítását mi magunk, akkor vonattal is eljuthatunk Velencére. Budapestről például a Déli pályaudvarból induló vonatok körülbelül háromnegyed óra alatt érnek le. Megállnak Gárdonyban és Agárdon is, de a zónázó vonatok minden településen megállnak, ahol áthaladnak. Valamint Kőbányáról is indulnak vonatok a Velencei-tóhoz.

Az út komfortfokozata

Végig kiépített, kényelmes bringaúton haladhatunk, így gyerekekkel is bátran nekiindulhatunk az útnak. Nincsenek erőteljesebb emelkedők, így a tekerés nem fárasztó, hacsak nem a gyorsaság a fő célunk.

Több helyen is találhatunk ivóvíznyerésre lehetőséget, árnyékos partszakaszokat, valamint büféket is. Tehát nem szükséges nagy hátizsákokkal sem felszerelkeznünk. Kényelmes, térképpel ellátott kerékpáros pihenőhelyeket is találunk bőven az út során.

A legszükségesebbeket viszont ne felejtsük otthon, például a defektjavító folyadékot, vagy szettet, kézi pumpát. Bár a kerékpárkölcsönzőkben szerviz is működik. Legyen a kerékpárunk a KRESZ-nek és a saját biztonságunknak megfelelően jól felszerelt. 

Velencéről Velencére

Vonattal érkezve csak el kell indulnunk a tó irányába, hogy lejuthassunk a partra. Ha észak felé indulunk, akkor a Velencei-hegység lankái tárulnak elénk, a déli oldalon pedig síkvidék helyezkedik el.

Ha nem rettenünk meg egy 7 kilométeres kitérőtől és néhány száz méteres emelkedővel is szívesen tarkítanánk a túrát, akkor a Velence és Sukoró között található Bence-hegyi kilátót ne hagyjuk ki.

népszerű kerékpár túrák, Velencei tó, Bence hegyi kilátó

Bence-hegyi kilátó (forrás: www.velenceturizmus.hu)

Az északi oldalon haladva Pákozd felé kitérhetünk a Katonai Emlékparkba is, amit gyalogosan tudunk körbejárni. Az emlékpark közelében megtekinthetjük a Don-kanyar emlékkápolnát is.

Majd a tótól kissé eltávolodik az út és az autópálya alatt elhaladva és balra kanyarodva bejuthatunk Pákozdra.

Ha a hajóállomás és a csárda felé hajtunk, az érintetlen természeti környezetben lévő Szúnyog-szigeten találhatjuk magunkat, ami ma már csak félsziget és a Velencei tó egyik legszebb része. Ha megéheztünk, nem érdemes kihagyni az ott található hangulatos csárdát sem, bár jóllakottan kicsit nehezebb lesz továbbtekerni, viszont a fürdőzés előtt még jól jön egy kis mozgás. Ez a kis kitérő össz-vissz 4 km hosszúságú pluszt jelent.

Még mindig Pákozd

A Velencei-hegység leglátványosabb geológiai érdekességét csodálhatjuk meg, ha felkeressük a pákozdi ingóköveket.

népszerű biciklis túrák, Velencei tó

Pákozdi ingókövek (forrás: http://kirandulastippek.hu)

Ez a kis kitérő 8 kilométeres pluszt jelent, de csak akkor vállald be, ha földúton is tudsz közlekedni a bringáddal és nem rettent el egy kis emelkedő sem. Jutalmul szelfizhetsz az ember nagyságú, egymáson ingó gránittömbök társaságában és a panoráma sem utolsó errefelé.

A Pákozd-Sukorói arborétumba is ellátogathatunk, ahol nem csak növényzet, de kőzet bemutatót is láthatunk tanösvények mentén haladva és a tájmúzeumban vagy a kilátóban is elidőzhetünk.

Délre fordulunk

Pákozdot elhagyva délre fordul kerékpárutunk és Dinnyésen találjuk magunkat. Ide eljuthatunk egy kicsit rövidebb úton is, ha elhagyjuk a kerékpárutat és már a Gábor Áron utcában lekanyarodunk Dinnyés és Seregélyes felé, áthaladva az autópálya fölött. Így a tóhoz közelebb fog haladni az utunk, ami hangulatos ugyan, de rosszabb minőségű. Dinnyés egy hangulatos, természeti értékekben bővelkedő kistelepülés, amelynek védett madárrezervátumát szakavatott idegenvezetővel látogathatjuk csak meg.

Agárd majd Gárdony

Eljutottunk Agárdra, a strandolók paradicsomába, ahol lángos és palacsintaillat keveredik a levegőben. Hangulatos öblökkel és régi üdülőkkel tarkított partszakaszok váltakoznak ebben a kertvárosi hangulatú városkában. Strandjain kívül termálfürdővel is büszkélkedhet, melyet a Gárdonyi sétányon haladva találhatsz meg, miközben megtekintheted a főbb nevezetességeket is. Az üdülőhelyen található Velencei-tavi Borút pincékkel várja a borkóstolásra betérőket és az agárdi pálinka főzde is híres a környéken.

 

A városból kifelé két bicikliúton is továbbhajthatunk. Választhatjuk a forgalmasabb parti utat vagy a 7-es úthoz közelebb lévőt, melyeken letekerhetünk Gárdonyba, a Velencei-tó fővárosába. Kedvünkre válogathatunk a rengeteg strand közül, legyen az szabad strand, kemping vagy szörfözésre alkalmas hely és még ÖKO strandot is találunk.

népszerű bicikli túrák, velencei tó

Öko strand (forrás: Velenceito.info)

A várost is érdemes megnézni, a közutak tekintetében gondoltak a bicajosokra is.

Újra Velence

A várost elhagyva visszatérhetünk a Velence korzóra, ahol a beach hangulat nem lankad és a partokon kerékpáros pihenőket is fogunk bőven találni. A fokozatosan mélyülő homokos strandokon kisgyermekekkel is fürdőzhetünk, ha még idáig nem tettük volna meg.

Jó tanács

Jó bringázást kívánunk!

Let’s go Mango!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza