Mire kell ügyelned a KRESZ szerint, ha elektromos vagy normál bringád van?

2018.04.17. 14:59

Az egyik legfontosabb dolog, hogy nekünk kell a sportszert, azaz biciklit a megfelelő kötelező elemekkel ellátnunk, ha közúton akarunk vele közlekedni. Tehát nem az eladó a hibás, ha nincsenek rajta a kötelező elemek, hanem Te.

Általában a rendőrök humorérzéke is cserben hagy, ha nappal kreatívan azt füllented, hogy azért nincs lámpa a bringádon, mert pár perccel ezelőtt ellopták. Arra is nagyon kell ügyelj, hogy ne okozz kárt például egy autóban, mert ugye nincs alapból kötelező biztosításod, így komoly kártérítési igénnyel léphet fel a másik fél, ha Te vagy a hibás.

Mik a bringád kötelező elemei a KRESZ szerint?

  • Szükséged lesz két, egymástól függetlenül is működő fékrendszerre;
  • Az első lámpának kadmiumsárgának vagy fehérnek kell lennie;
  • A hátsó lámpádnak pedig pirosnak kell lennie;
  • Szükséges még egy piros színű hátsó fényvisszaverő prizma, mely nem lehet háromszögletű;
  • Az első kerékre legalább két db borostyánsárga (kétoldalas) küllőprizma, vagy fényvisszaverő oldalcsíkkal rendelkező külsőgumik;
  • Hangjelző berendezés (csengő);
  • Fényvisszaverő ruházat lakott területen kívül éjszaka, illetve rossz látási viszonyok mellett, ha nem kerékpárúton közlekedünk. (Ez nem csak a Kresz miatt ajánlott, hanem, hogy túléld a haza utat.)
  • Fontos, hogy 150 méterről látható legyen a lámpa fénye, ami a ruhára is felszerelhető és a kürt, duda nem helyettesíti a csengőt. Egyébként a KRESZ a villogókat is elfogadja.
  • Fontos, hogy a lámpáknak nappal is a bicikliden kell lenniük. A sisak használata pedig Téged véd, így érdemes használnod. 

Mi az, ami még fontos lehet?

Sárvédő, kulacs, bicikli computer mind-mind hasznos tartozéka a bringának. Egy jó lakat pedig nem is kérdés, hogy szükséges. És ne gondoljuk, hogy családi házak pincéjéből még sosem loptak el biciklit. Egy „U” alakú lakat már nagy szolgálatot tehet, akkor is, ha hosszabb időre hagyjuk magára a bringát, de sose legyünk felelőtlenek. Ezen kívül legyen nálunk gumiragasztó készlet, pótbelső, szerszámkészlet stb. 

Ezekre a termékekre lehet szükséged

És mi a helyzet az elektromos kerékpárokkal, pedelec-kel, ebike-kal?

Azokra is a fenti leírások érvényesek. 300 W felett pedig az elektromos kerékpár vagy pedelec (S-Pedelec) a KRESZ szerint segédmotoros kerékpárnak minősül, így jogosítványra van hozzá szükségünk és kötelező a megfelelő sisak viselése. A gázkaros ebike szintén segédmotoros kerékpárnak számít.

 

Hogy is szoktak elköszönni az ilyen TV műsorok után?! Balesetmentes közlekedést kívánunk!


Tudod mi az a kockzat mentes vásárlás? Csak nálunk, a MangoBike-nál elérhető, ide kattintva megtudhatod mi ez, és Neked ez miért nagyon jó.




Ha tetszik, kérlek oszt meg ismerőseiddel, de annak örülnék a legjobban, ha egy szuper bringát szállíthatnánk Neked.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza