Hogyan készítsd fel a kerékpárod a téli szezonra

2019.11.19. 12:16

Sokan úgy tartják, hogy a kerékpározást télen el kell felejteni, mert egyszerűen képtelenség élvezni a hideg miatt. Vagy éppen azt hangsúlyozzák, hogy mennyire balesetveszélyes ilyenkor bringázni.

Természetesen most nem cáfolni szeretnénk ezeket az állításokat, hanem megmutatjuk, hogy a hideg és a téli útviszonyok ellenére lehet élvezni ilyenkor is a biciklizést, ráadásul balesetmentesen. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy hogyan tudod felkészíteni a bringádat a téli viszontagságos időjárási körülményekhez.

Mire figyelj, ha télen is szeretnél kerékpározni?

Azok, akik sosem tekernek télen, azok valószínűleg félnek az ismeretlentől. Ha valaki sosem próbálta a téli bringázást, először is ki kell próbálnia, hogy rájöjjön, ugyanolyan természetes, mint a nyáron kerekezni. Természetesen felelőtlenség lenne azt állítani, hogy egyszerű hozzászokni, de odafigyeléssel és megfelelő felkészüléssel minden nehézség leküzdhető.

A jobb tapadás érdekében

A legnagyobb problémát a megcsúszás jelenti a téli szezonban, így erre mindenképpen megoldást kell találni. Íme, alább néhány tipp:  

  1. Télen szokottnál laposabb gumikkal járj, ezzel növeled a gumi tapadását
  2. Bordázott külsővel jobb tapadás érhető el, épp ahogy az autóknál a téli gumi esetében
  3. Extrém esetben jeges vagy jéggé taposott havon szöges kerékpár külsők ajánlottak. Ne feledjük, jeges úton csökkentsük a nyomást, így a szögek jobban kint vannak. Jégmentes úton pedig kemény kerékkel hajtsunk, így a szögek kevésbé lógnak ki.

A kerékpár védelme

A téli időjárás nemcsak a kerékpárosokat, de a kerékpárokat is megviseli, így fontos feladat felkészíteni őket az extrém terhelésre, illetve gondoskodni a folyamatosan karbantartásról. 

  1. Sárvédők
    • fontos a jó minőségű sárvédő beszerzése
    • minél hosszabb annál jobb, kiegészítve fityegővel
    • figyeljünk rá, hogy a hátsó sárvédő védje a hajtóművet
  2. Rendszeres ápolásra mindig szánj időt, mert a só, a homok valamint a hómentesítésre, jégtelenítésre használt anyagok hosszútávon komoly problémákat okozhatnak.
  3. Előnyösebb ilyenkor egysebességes vagy agyváltós kerékpárokat használni, mert kevesebb alkatrész romolhat el
  4. Régi gyártmányú bringák középagy csapágy érdemes leragasztani, mert sok esetben nem vízhatlanok és sós lé miatt gyorsan tönkremehetnek
  5. Lánc gyakoribb olajozása is javasolt. Fontos, hogy előtte mindig szárítsd ki a kerékpárod!

Láthatóság javítása

 Fontos feladat az év minden szakaszában a láthatóság biztosítása, de télen ez még kritikusabb, mert rövidebbek a nappalok és a talaj menti ködök száma is megnövekszik, illetve kevesebb kerékpáros járja az utakat, így az autósok nem számítanak rájuk. 

  1. Ellenőrizd a kerékpár világítását
  2. Használj passzív láthatósági tartozékokat
    • fényvisszaverő szalagot
    • ruházaton fényvisszaverő kiegészítőket
    • macskaszemeket 

Ha a fenti tanácsokat megfogadod, a téli kerékpározás nem fog sokban különbözni a nyáritól, ugyanúgy élvezheted az előnyeit.

Tippek a bringád téli raktározásához

Ha mégsem szeretnél télen kerékpározni, akkor olvasd el az alábbi néhány tanácsot, hogyan tudod több hónapig biztonságosan tárolni a bringád.  

  • Keress megfelelő helyet a tároláshoz: nedvesség és/vagy védett helyet keress, továbbá ügyelj a biztonságra is
  • Ha erkélyen tárold, akkor mindenképpen gondoskodj a védelméről: takard le, csomagold be, védd a hótól, fagytól, UV sugárzástól
  • Mielőtt eltennéd érdemes átnézni és kijavítani az esetleges hibákat, majd alaposan letakarítani
  • Ha utolsó használatakor csapadék esett, akkor érdemes kiszárítani a kerékpárt
  • A hajtóművet és a láncot érdemes megolajozni
  • Elemes villogók esetén érdemes kivenni az elemeket, illetve ezeket a lakásban tárolni
  • Végül fújd fel a kerekeket

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza