Gravel kerékpár

2019.02.27. 11:44

Az elkövetkező hetekben, egészen a tavaszi szezonkezdésig, minden héten bemutatunk egy kerékpár típust, hogy el tudd dönteni, hogy Neked milyen kerékpár való. Az előző héten az országúti kerékpárokról írtunk, nézzük most a gravel bringák fontosabb tulajdonságait. 

A gravel kerékpárok története

A gravel angol szó, jelentése kavics, és a bringa elnevezése arra utal, hogy sima, de kavicsos, kaviccsal, zúzott kővel szórt utakra találták ki. Valószínűleg egy országúti bringás unta meg az országút forgalmát, és tekert le az elhagyatott utakra, és ennek megfelelően választott magának egy versenybringánál erősebb felépítésű és jobban rugózó túrakerékpárt, de az országúti bringák kos kormányát nem bírta lehagyni róla. Nagy úr a megszokás. Sajnos erről történetről nem maradt fent barlang rajz, ami valószínűleg annak tudható be, hogy kb. 2015 óra létezik ez a hibrid bringa. 

A gravel kerékpár jellemzői

A gravel bike maga a modern túrakerékpár – tökéletes működéssel és meglepően alacsony tömeggel párosítva.

A „gravel” a cyclocross bringákra hasonlít leginkább, ami tulajdonképpen változó burkolatú utakon, aszfalton vagy éppen dózerúton (gravel) történő kerekezés.

Egyes gyártók palettáján már szerepel speciális gravel bike, mely kényelmesebb testtartást ad magasabb homlokcsővel, nagyobb tengelytávval, laposabb villaszöggel, nagyobb menetstabilitást és kényelmet garantálva.

 Hol, mire használjuk a gravel bringát?

A gravel alkalmas mind csomagos túrázásra, mind teljesítmény-orientált bicajozásra. Irányítása inkább a versenyre hangolt cyclocross kerékpárokkal mutat rokonságot, de az alacsony középcsapágy-magasság azért azoknál stabilabbá teszi, így felmálházva, rossz utakon is egyszerűen irányítható marad. A tempót és a hosszú távú kényelmet az országúti kerékpárokon alkalmazott kormánytípus és az ennek megfelelő előredőlt testtartás biztosítja.

 Gravel bicikli méretek

Vázméret meghatározása

Magasság       Javasolt vázméret
cm                     hüvelyk (inch) méret
148 - 158         13" - 14"     XS
158 - 168         15" - 16"     S
168 - 178         17" - 18"     M
178 - 185         19" - 20"     L
185 - 193         21" - 22"     XL
193 - 198         23" - 24"     XXL

Neked melyik méret kell?

Ha rendeled a bringát, az átlépési magasságából tudsz következtetni a jó méretre. Ennek menete: lehetőleg cipő nélkül szoríts a lábad közé a lehető legmagasabb ponton egy könyvet, vagy partfis nyelet, és mérőszalaggal mérd le a föld és a könyv, vagy partvisnyél  teteje közti távolságot.

Ha van lehetőséged személyesen választani, állj a nyereg elé, s emeld meg lábaid között a vázat. Városi használatú kerékpárnál kb 4-5 cm-re emelkedjen el az első kerék a földtől.  

A méretválasztáshoz olvasd el korábbi cikkünket, vagy kérdezz meg bennünket, segítünk!

 Mikor válassz gravel kerékpárt?

Nem véletlenül fejlődik rohamosan a gravel biking, ugyanis egyre többen jönnek rá, hogy a nem túl technikás terepen megszokott köreiket egy modern cyclocross bringával is be tudják járni. Ugyanakkor egy ilyen bringával aszfalton is szinte hasonlóan gyorsak lehetünk, mint egy országúti kerékpárral.

A gravel bringa szintén nem a családos emberek kerékpárja, tipikus "into the wild" eszköz kikapcsolódáshoz, fej kisszellőztetéshez, stressz levezetéshez.

 Gravel bringa árak a MangoBikenál

A Mangobikenál  359 000 - 849 000 forint között találsz gravel kerékpárokat.

gravel kerékpár

Ez a gyönyürű Lapierre Crosshill 500 2019 akár részletre is megvásárolható!

 Gravel bringa márkáink

 

 Egy szuper videó, ami bemutatja a gravel bringát

 Kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz!

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza