Családi bringatúra télen - a Velencei-hegység körül

2022.12.14. 19:08

A két ünnep közötti időszak ideális egy könnyed, jó hangulatú családi bringatúra megszervezéséhez is, amikor már túl vagyunk az összes ajándék kicsomagolásán, valamennyi rokonunk illetve ismerősünk felköszöntésén, és ha csak nem vagyunk súlyos mákfüggők, talán már a bejglit sem kívánjuk annyira.

A téli kerékpározás azonban nagy odafigyelést igényel. Ezért ebben a cikkben egy szuper jó családi túraútvonal mellett a téli kerékpározás legfontosabb szabályait is bemutatjuk

Ha bringatúra, akkor irány Velence, de most kicsit másképp!

 Az ország Nr.1. top-népszerűségű kerékpáros útvonala a családok számára minden bizonnyal a Velencei-tó körüli karika. Végig jól kiépített kerékpáros infrastruktúra és számos érdekes látnivaló található útközben. Ráadásul a táv kisebb és nagyobb gyerekekkel is könnyen teljesíthető, a kiindulási pont pedig vonattal is jól megközelíthető.

Ha azonban ez a jól ismert útvonal már kicsit a “könyöködön jön ki”, akkor érdemes az irányt Sukoró, Nadap és Pázmánd felé venni és akkor a tó helyett a Velencei-hegységet megkerülni. A táv valamivel hosszabb, de egyáltalán nem nehéz és látnivalóban itt sem lesz hiány! 

Készüljünk fel időben a téli kerékpározásra!

Családi kerékpártúra esetén kiemelten fontos, hogy műszakilag kifogástalan állapotban legyenek a biciklik, de gondoljunk erre időben, és ne az utolsó pillanatban vigyük el a szervízbe. Karácsony körül sehol nem fogják átnézni 1-2 nap alatt.

Készüljünk arra is, hogy havas, latyakos úton nagyságrendekkel nő a féktávolság mind a kerékpár, mind az autók esetében. Továbbá a gyengébb látási viszonyok miatt érdemes plusz lámpát, valamint fényvisszaverő ruházatot és kiegészítőket is magunkkal vinni.

Magát a körtúrát érdemes például a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum parkolójából indítani, ahol az M7-es autópályáról letérve kényelmesen le lehet tenni az autót. Innen eleinte a Velencei tavat megkerülő “rendes” kerékpárúton kell tekerni, majd aztán arról balra lekanyarodva Sukoróra vezessen az utatok, a Körmös utcán áthajtva Nadapra.

Innen tovább a Budapest – Balaton (BuBA) kerékpárút jól kiépített szakaszán kell haladni tovább Pázmándig. A település fő utcájáról balra kanyarodva pedig közúton érhető el Vereben át Lovasberény.

Lovasberénynél Csala község felé vegyétek az irányt, majd a következő lakott település már Székesfehérvár-Öreghegy lesz. Itt a legelső utcán balra fordulva (Nagyszombati utca) kell tekerni egészen le a 7-es főútig. Közvetlenül a főút előtt lehet egy kicsit megpihenni az Aranybulla emlékműnél. 

Szelfizzetek Miska huszárral!

Tovább a 7-es úton Kisfalud érintésével lehet visszajutni Pákozdra, ahonnan ismét a Velencei tavat megkerülő bringás útvonalon kerekezve visz az út az Arborétumhoz, a kiinduló pontig. Előtte azonban a gyerekek kedvéért még Pákozdon érdemes bekanyarodni a Domb utcában a “Miska huszár” szoborhoz egy vicces szelfire.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza