A nagy tavaszi bringa-dilemma: kerékpárcsere vagy alkatrészcsere legyen?

2023.05.13. 11:48

Előző cikkünkben alaposan körbejártuk azt a kérdést, hogy mikor érdemes leginkább új kerékpár vásárlásban gondolkozni. Nem vitás ugyanis, hogy ha rendszeresen kerékpározunk, akkor egyrészt mi magunk is fejlődünk, másrészt közben a technika is csak egyre jobb lesz. Ráadásul az is könnyen megeshet, hogy szeretnénk valami új stílust kipróbálni, új, komolyabb kihívásokat teljesíteni.

Ebben a bejegyzésben most arról lesz szó, hogy meddig érdemes alkatrészcserével karban tartani kedvenc kerékpárunkat, és hol jön el az a pont, amikor a “facelifting” helyett már sokkal jobban megéri egy bringába beruházni?!

Ökölszabályként kijelenthető: ha nincs nagy gond, akkor az esetek túlnyomó többségében a kerékpárunk korszerűsítése költséghatékonyabb. 

Viszont néha egy régi kerékpár felújítása több időbe és több pénzbe kerül, mint egy vadonatúj kerékpár beszerzése. 



Nézzünk néhány konkrét példát arra vonatkozóan, hogy mikor érdemes korszerűsíteni, és mikor jobb újat venni!

Ha a meglévő kerékpárod megfelelő méretű, és nincsenek olyan sérülései, amelyek veszélyeztetnék a biztonságos közlekedést, akkor az alkatrészeket tetszés szerint “turbózhatod”, cserélheted. Az alkatrészek cseréjét természetesen a korrodált, törött vagy nem működő darabokkal kell kezdeni, és ezek után jöhetnek azok, amelyeket “csak” a frissítés, a jobb teljesítmény vagy a nagyobb kényelem miatt szeretnéd váltani. 

Ilyen esetekben is könnyedén előfordulhat ugyanakkor, hogy a cserélni kívánt alkatrészek ára összességében majdnem annyi lesz, mintha vennél egy új kerékpárt. 

Például: egy 26″ vagy 27,5″-es alumínium MTB feltuningolása új első felfüggesztéssel, amelyhez új hajtásláncra, új kerekekre és villacserére is szükség lesz, az az nagy valószínűséggel több időbe és pénzbe kerül, mint egy új 29″-es alumínium MTB vásárlása.

Vagy, ha a vázat kell cserélni, akkor is érdemes egy komplett új bringán gondolkozni, hiszen a fennmaradó alkatrészeket el is adhatod, így jobban jöhetsz ki a dologból. 

Mi a MangoBike üzletébe, szervizébe betérő Vevőinknek azt szoktuk mondani, hogy ha a lecserélendő alkatrészek összege meghaladja egy új bringa vételárának 60%-át, akkor már érdemesebb lehet váltani. 

A kerékpár alkatrészek cseréjének előnyei:

  • Általában kevesebbe kerül, kivéve, ha csúcskategóriás, exkluzív vagy egyedi alkatrészeket választunk. (Vagy, ha sokat kell cserélni.)
  • Fokozatosan, az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően cserélheted ki őket.
  • Személyre szabottan választhatsz.
  • Eladhatod vagy megtarthatod a régi alkatrészeket vészhelyzetekre.
  • Általában gyorsabb a kerékpár felújítása, mint egy új kerékpár vásárlása - kivéve persze ha a MangoBike bolti készletéből választasz biciklit.

A kerékpár alkatrészek cseréjének hátrányai:

  • Rossz befektetés. Egy rossz állapotú kerékpár felújítása "kidobott" pénz lehet, hiszen nem valószínű, hogy olyan jól fog teljesíteni, mint egy új. A rossz befektetés oka lehet az is, hogy a piaci trendek megváltoznak és más irányba mennek. 
  • Nem kompatibilis alkatrészek. Mindig alaposan meg kell győzödni, hogy a megvásárolt alkatrészek kompatibilisek a kerékpárral és a többi alkatrésszel. Ez főleg akkor lehet óriási rizikó, ha internetről, ismeretlen cégtől vagy “kéz alól”, neppertől próbálsz meg vásárolni alkatrészt! 
  • Készlethiány. Vannak olyan márkák, amelyek már nem gyártanak bizonyos alkatrészeket. 

Mikor jobb tehát új kerékpárt venni?

Az természetes, hogy ha a kerékpár mérete nem jó, vagy jelentős sérülésekkel rendelkezik vagy nem felel meg igényeidnek, akkor új kerékpárt kell vásárolni.

Ha a mérettel van csak gond, megpróbálhatjuk csak a vázat eladni és megtarthatjuk a többi alkatrészt. Nem lesz könnyű, de ahogy mondják: minden fazéknak megvan a maga fedele, minden zsáknak megvan a maga foltja.

Ha a kerékpárunk jó állapotban van, és csak fel akarjuk újítani, akkor becsüljük meg az értékét a használtpiacon, majd számoljuk ki, mennyibe kerülne felújítani illetve mennyibe kerülne egy új, a kívánt felszereltséggel rendelkező bringát vásárolni. 

Ezután látni fogjuk, hogy ha az alkatrész cserével nem jövünk ki kb. 2/3 áron, vagy az alatt, akkor vegyünk inkább egy vadonatúj kerékpárt!

Az új kerékpár vásárlás előnyei:

  • Garanciát kapsz rá.
  • Tökéletesen működik.
  • Időt spórolsz meg, amit egyébként a kereséssel, vásárlással, javítással töltenél.
  • A legújabb modellek és alkatrészek többnyire lényegesen jobbak az anyagok és a teljesítmény tekintetében is, mint a 4-5 évvel ezelőttiek. 
  • A biztonság szempontjából sokkal nyugodtabb lehetsz.

Szóval, megjött a kedved? Akkor bringára fel! Várunk webshopunkban és csodálatosan felújított üzletünkben is szeretettel!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza