Milyen biztosítást kössünk elektromos kerékpárra?

2022.05.24. 13:13

Fontos tudni, hogy ha olyan elektromos kerékpárt vásárolunk, amelynek teljesítménye meghaladja a 300 W-ot, vagy ha a motor a pedáltól függetlenül is képes önállóan hajtani a járművet, továbbá ha a motor 25 km/h-nál nagyobb sebességre képes, akkor a járművünk hivatalos besorolása már segédmotor-kerékpár.

Ezért az ilyen bringákra kötelező gépjármű felelősségbiztosítást (KGFB) is kell kötnünk. Vezetni pedig természetesen csak jogosítvány birtokában szabad, és a használat során bukósisakot kell viselni.

Mit tegyünk, ha féltjük az újonnan vett biciklinket?

Sajnos az elmúlt két év során jelentősen emelkedett az új kerékpárok átlagára: ma már a középkategóriás modellek ára is minimum 200-300 ezer forint, az elektromos kerékpárok ára pedig 600 ezer forint körül kezdődik, a jobb modellek árcéduláján akár hétjegyű összeget is találhatunk. Ha részletesebben is érdekel, hogy milyen árkategóriákban kaphatók az elektromos biciklik, akkor kattints ide!

A bicikli tehát ma már egy olyan vagyontárggyá vált, amelyet célszerű lopás vagy károkozás ellen biztosítani.

Alaposan feltérképeztük a biztosítók kínálatát, és azt azért elmondhatjuk, hogy nem kifejezetten könnyű a drágább kerékpárokra megfelelő biztosítást találni. Elektromos bicajra ráadásul alig két éve érhető el ilyen védelem. Az első “fecske” a Posta Biztosító volt, amely a koronavírusjárvány első szakaszában jelent meg biztosításával. Ezt kizárólag online lehet megkötni a Hello Bringás oldalán. 

A biztosításhoz le kell tölteni egy mobilapplikációt, amelynek a kártérítés megítélésekor is szerepe van: amennyiben az eltűnés előtt a tulajdonos nem tölti fel a leparkolt bicikliről készített fényképet az appba, a biztosító 15 helyett 50 százalékos önrésszel téríti csupán a rongálási vagy lopáskárt. Kedvező hír ugyanakkor hogy három biztosítási csomag közül is lehet választani, és lehetőség van a vagyonbiztosítás mellé baleset- és felelősségbiztosítási fedezet megkötésére is.

A “normál” kerékpárok biztosítása a lakásbiztosítás mellé kérhető

Ha egy normál, hagyományos hajtású kerékpárt szeretnénk biztosítani, akkor erre többnyire valamilyen más vagyonbiztosításhoz, elsősorban lakásbiztosításhoz kapcsolt kiegészítő biztosítás megkötésével szerezhetünk biztosítási védelmet.

Érdemes figyelnünk arra, hogy mekkora a kártérítés felső határa!

Sajnos, ha egy márkás, jobb bringával rendelkezünk, akkor sok biztosítónál a legmagasabb csomag esetében sem feltétlenül éri el a felső határ a biztosított jármű vásárlási értékét. (Szégyen és gyalázat, de találtunk olyan biztosítási ajánlatot is, ahol ez a felső limitösszeg 50 ezer forint volt!)

Arra is érdemes odafigyelni, hogy a térítés felső határát a biztosító kötheti az alkalmazott zár biztonsági fokozatához. 

Az éjszaka szabadban hagyott kerékpárra általában lezárt állapotban sem terjed ki a biztosítási védelem, a kapcsolódó baleset- és felelősségbiztosítási szolgáltatások pedig egyes módozatoknál a csomag részei, másoknál külön kiegészítőként köthetők meg.

A kárterítésnek általában feltétele, hogy a kerékpárt megfelelően le kell zárni és be kell tudni mutatni a bringánk vételét igazoló eredeti számlát vagy a garancialevelet!

A hivatalos adatok szerint 2020-ban mintegy 15 százalékkal, 2021-ben pedig további 3 százalékkal nőtt a kerékpáros forgalom. A bringázás népszerűségének két évvel ezelőtti megugrása tehát nem csupán a pandémia átmeneti következménye volt, hanem a kerékpározást megszeretett emberek a korlátozások feloldását követően is nyeregben maradtak.

Ha még nem tudod, milyen bringa lenne számodra az ideális, akkor először is nézd meg az aktuálisan készletről megvehető illetve rövid szállítási határidővel rendelhető modelljeink listáját itt, majd pedig érdeklődj személyesen!

 

Elektromos kerékpárok - most állami támogatással is! 

Elektromos MTB kerékpárok

Elektromos MTB fully/össztelós kerékpárok

Elektromos trekking kerékpárok

Elektromos városi kerékpárok

 

Hagyományos kerékpárok:

Trekking kerékpárok

Cross-trekking kerékpárok

Gravel kerékpárok

Felnőtt MTB kerékpárok

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

  

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza