Hogyan adózik 2022. januártól a céges kerékpár?

2022.01.10. 15:16

Ahogyan arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, a kerékpárosok számára kedvezően módosultak az szja-, illetve a társasági adóról szóló törvények.
Így 2022. január elsejétől a vállalkozások adómentesen adhatnak kerékpárt dolgozóiknak magán és céges használatra egyaránt cafeteria juttatásként, ráadásul a társasági adóalapjukat is csökkenthetik vele. 



Nézzük most részletesebben is, hogy mit jelent ez a cégek számára pénzügyileg!

Az új szabályok egyik része az szja-törvényt egészíti ki úgy, hogy mostantól nem pénzben kapott adómentes juttatás lesz “a kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár magáncélú használata”. 

Másrészt pedig a társasági adó törvényen is alakítottak: ennek értelmében a cégek leírhatják a társasági adóból a dolgozók számára vásárolt kerékpárok árát (ami lehet normál vagy elektromos meghajtású kerékpár is), valamint azok fenntartási költségeit is. 

Ennek a két apró módosításnak köszönhetően lényegesen egyszerűbb és olcsóbb lesz a vállalkozásoknak környezetkímélő elektromos kerékpárflottát fenntartani vagy kerékpárt juttatni a munkatársaknak. Eddig ezzel a lehetőséggel még azok sem feltétlenül éltek, akik szerették volna kifejezni a fenntarthatóság melletti elkötelezettségüket, mivel adózási szempontból bonyolult és költséges dolog volt. (Például a tao-alap eddig csak akkor volt csökkenthető, ha a vállalat tulajdonában álló vagy általa bérelt kerékpárokat úgy adta a dolgozónak, hogy azt kizárólag a cég saját vállalkozási tevékenységéhez használják. Például a telephelyen belül közlekedtek a bringával, vagy esetleg  az irodavezető azzal járt a postára, stb…) 

A 2022. január 1-vel életbe lépő változások szerencsére jelentős lépést jelentenek a kerékpáros munkábajárás támogatása szempontjából, ezt már a Magyar Kerékpárosklub is hivatalosan javasolta. A kerékpárosklub számításai szerint akár 2-5 százalékkal is nőhet a kerékpáros közlekedés aránya, vagyis azok száma, akik autóról a biciklire váltanak.

Elektromos bringát keresel? Nézz körül nálunk!

A MangoBike évek óta az egyik legmegbízhatóbb és az egyik legnagyobb volumenű kereskedőnek számít a hazai piacon. Nemcsak tapasztalatunk és szakértelmünk van a témában, hanem megbízható szerviz hátterünk is! Rutinos kollégáinkat pedig folyamatosan képezzük, hogy a karbantartás és a javítás során a lehető legjobb szolgáltatást tudják nyújtani Nektek.

MangoBike hatalmas elektromos kerékpár kínálatában jelenleg is közel 50 olyan modellt találhatsz, amelyet raktárról, azonnal is elvihetsz - nézz körül és válassz!

Elektromos MTB kerékpárok

Elektromos MTB fully/össztelo kerékpárok

Elektromos trekking kerékpárok

Elektromos városi kerékpárok

Elektromos országúti kerékpárok

 

 Kockázatmentes vásárlás a MangoBikenál

Mi nem csak ingyen szállítjuk ki az általad megrendelt kerékpárt (40 000 Ft feletti vásárlás esetén), hanem ingyen el is hozzuk, ha valamiért mégsem tetszene Neked: kockázat mentes vásárlás a MangoBikenál.

 Ha nincs meg egyben az összeg, az sem baj! Nálunk már hitelre is vásárolhatsz! Részletek a termékek oldalán!

 

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel is! Picit lejjebb görgetve pedig feliratkozhatsz hírlevelünkre is, így nem maradsz le a bringás tippekről, tanácsokról.

 



Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza