Mentsd meg a bringást!

2018.11.06. 14:39

Vajon melyik a leggyakoribb biciklis baleset, és hogyan lehetne elkerülni? Biztonságos, vagy nem biztonságos a kereékpár utak használata? Erről szól legfrissebb cikkünk.

2016-ban Ausztráliában 200 biciklis balesetett szenvedett embert kérdeztek meg arról, mi történt, mi okozta a balesetét. Válaszok alapján a bringás balesetek 20%-a, azaz ötből egy a biciklisávban történik. Ez nem azért van, mert olyan iszonyatosan veszélyes hely lenne a bicikli sáv, hanem mert egyre többen bicikliznek a városban, járnak bringával munkába, és ezt segítendő, a települések egyre több bringás útvonalat építenek. A statisztikákból az látszik, hogy a legbiztonságosabb az a bicikli út, ami távol van az autóúttól, és teljesen elzártan lehet rajta tekerni, és az a legkevésbé biztonságos, ha nincsen biciklis út.

A biciklis utakon bekövetkező balesetek fele abból fakad, hogy a kanyarodó autós a visszapillantó tükörben csak az autókra figyel, így elsodorja, vagy bekanyarodik a későn észlelt biciklista elé.

A másik tipikus baleset, amivel bringásként már biztosan találkoztál: amikor az autósok ránk nyitják az ajtót.

Mindkét félnek kellemetlen tapasztalat, olykor igen fájdalmas és költséges is.

Zárt Facebook csoportunkban osztották meg velük a megoldást: a holland ajtónyitás!

A bringás nemzet már a 70-es évektől alkalmazza azt a fajta figyelmes ajtónyitást, mely mindössze annyiból áll, hogy kiszálláskor keresztben kell át nyúlni az ajtókilincshez, így amikor testünk kicsit eltekeredik, automatikusan látómezőbe kerülhet az esetleg holttérben lévő kerékpáros.

Hollandiában, és már Angliában is jól működik ez a módszer, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a britek a KRESZ-be is beemelték ezt a technikát.

 

És hogy még érthetőbb legyen, miről beszélünk, íme a holland ajtónyitásról egy videó:

 

 

Zárt Facebook csoportunkban nem csak népszerű kerékpár utakat, jó tanácsokat osztanak meg egymással a tagok, hanem itt publikáljuk először akcióinkat, így itt tesszük közzé hamarosan a Black Friday meglepetéseket is. Közel 200-an vannak már a zárt csoportban, kattints és csatlakozz Te is!

Jó bringázást, balesetmentes közlekedést!

Ha autósként Te is így nyitod az ajtót, akkor nyomj egy lájkot, és egy megosztást is, hogy a többi autós is lássa, miként kell kiszállni a kocsiból.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza