Hogyan válasszunk kerékpár zárat?

2019.01.10. 09:40

Új kerékpárunk megvásárlása után mindenképpen fontos feladatunk, hogy megvédjük a lopástól. Lezárónkat érdemes már a bringa vásárlásakor megvenni, biztonsági kategóriáját a kerékpár árához és az esetleges lelakatolás körülményeihez igazítani.

Nincs annál nagyobb bosszúság mint mondjuk a tél közepén egy elromlott zárszerkezet miatt kilométereket sétálni, miközben szeretett kétkerekünk egy oszlophoz láncolva várja, hogy valahogyan kiszabadítsuk. Hogy ezt elkerüljük, lezáró vásárlásakor mindenképpen érdemes minőségi terméket választani. 

Az 1924 óta működő, német Abus cég óriási kínálatából biztosan ki tudjuk választani az igényeinknek megfelelőt. Ebben az Abus, 15 fokozatú biztonságiszint rendszere segít eligazodni.

          15 fokozatú Abus biztonsági skála

Olcsó kerékrárokhoz, alacsony lopás-rizikó esetén (a kerékpár a közelünkben van rövid időre lezárva) választhatjuk az 1-4 biztonsági szintű spirál zárakat. Ezeket a zárakat lehet használni még gyerekülés, sisak stb. kerékpárhoz való zárásához is. Ilyen zár példáúl a rövid Abus 1900 vagy a hosszabb és ezért biztonságosabb Primo 5510/K. Hosszabb zárat azért is érdemes választani, mert ha valamihez hozzázárjuk a kerékpárt, akkor csökken a lopás kockázata. 

Fokozott lopás rizikó esetén középkategóriás zárat érdemes választani, az 5-7 biztonsági szint között. Ez lehet többek között a különböző színekben kapható, láncos Catena 685, vagy a hajtogatós és a hozzá járó tartóval kényelmesebben szállítható Bordo 5700. A tartó a kulacstartó rögzítő szemre, vagy a hozzá adott gumis, tépőzáras pánttal bármilyen csőre rögzíthető.

          Abus Catena Láncos Zár

Magas árkategóriájú kerékpároknál, vagy nagy lopás-rizikó esetén (őrizetlen mélygarázs, lakótelepek, éjszakai tárolás, hosszú távú parkolás) válasszunk 8-15 biztonsági szintű lezárót. Választhatjuk a 120 cm hosszu hajtogatós Bordo Big 6000/120 zárat vagy ennek maximális biztonsági szintű változatát, az Abus Bordo Granit X-Plus 6500/110-t. Ezek, intelligens riasztással kiegészített verziója a Bordo Alarm 6000A. A magas mechanikai biztonság mellé 100 dB hangerejű riasztást adtak hozzá, amely már bizonyított a motorkerékpár záraknál. A lakat valamennyi lopási kísérletnél figyelmeztet és elriasztja a tolvajt. Aki a maximális biztonságot választja az a hajtogatós verziókon kívül választat U-zárat is. Ezek közül a 15-ös, maximális védelmi szintet a Granit X-Plus 540 nyújtja.   

                                                        

          Abus Bordo Granit X-Plus 6500 Hajtogatós Zár   

Az Abus zár palettáján a csúcsok csúcsa a SmartX 770A U-lakat. Mit tud? Ime a lista a teljesség igénye nélkül:

 • 13 mm vastag, hőkezelt, acél híd
 • 15-ös biztonsági fokozat
 •  kulcs nélküli zárás telefonos applikációval
 • 100 decibell hangerejű riasztás
 • több méret
 • intelligens riasztási mód
 • USB C-port
 • csatlakozás az Abus App-hoz
 • telefonunkon látjuk, hogy hol zártuk le a bringát
 • Abus power cell technologia ütés és feszítés ellen
 • beépített akku     
 • kerékpáros tartó                                                                                                   

          Abus SmartX 770A U-lakat

Akár sok volt a karácsonyi bejgli, akár nem, remélem 2019-ben is velünk tartotok, és egyre többen kezdtek a rendszeres testmozgáshoz, bringázáshoz.

Boldog új évet, és let’s go Mango 2019-ben is!

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó
Vissza